Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 15:44
BUSINESS & FINANCE

Ο Kashkari της Fed βλέπει επιτόκια και πάνω από 6%

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, θεωρεί πιθανή μια νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ο Kashkari της Fed βλέπει επιτόκια και πάνω από 6%

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά οι πιθανότητες να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων ή να σταματήσει προσωρινά, ενώ εξετάζει το outlook για τον πληθωρισμό.

«Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να μην δώσουμε το μήνυμα ότι τεελιώσαμε με τις αυξήσεις», δήλωσε ο Kashkari στο CNBC. «Αν σταματήσουμε (τις αυξήσεις επιτοκίων) τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημαίνει ότι τελειώσαμε με τη νομισματική σύσφιγξη, αλλά ότι περιμένουμε για περισσότερα στοιχεία. Και μετά πιθανότατα θα αρχίσουμε ξανά τις αυξήσεις τον Ιούλιο», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο Kashkari εκτίμησε ότι η Fed ίσως αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 6%. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αύξησαν επιθετικά τα επιτόκιά τους του τελευταίους 14 μήνες, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο τςη Fed σε ένα εύρος από 5% έως 5,25% από σχεδόν μηδέν. Φετος, έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης με τρεις διαδοχικές αυξήσεις 25 μονάδων βάσης και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφραστεί υπέρ μιας παύσης στη συνάντησή τους στις 13-14 Ιουνίου. Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός, ενώ τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News