Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 22:55
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Καμπανάκι για «φούσκα» στις μετοχές

Wall Street: Καμπανάκι για «φούσκα» στις μετοχές

Προειδοποίηση για έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και επικείμενη βραχυπρόθεσμη διόρθωση απηύθυναν τραπεζικοί κύκλοι της Wall Street από τη στιγμή που η ευφορία από τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της οικονομίας έχει οδηγήσει σε επίπεδα «φούσκας» τις τιμές ενεργητικού. 

Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της BofA αποτυπώνουν μέρος των ανησυχιών, με τους επενδυτές να στρέφονται σε αμοιβαία διαθεσίμων και σε αμοιβαία που τοποθετούν σε χρυσό, αποσύροντας χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες προσέλκυσαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 16 εβδομάδες. Στη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, τα αμοιβαία διαθεσίμων προσείλκυσαν 29,1 δισ.δολαρια, ενώ τα αμοιβαία που επενδύουν σε χρυσό προσείλκυσαν 1,5 δισ.δολάρια – πρόκειται για τις μεγαλύτερες εισροές από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα. 

To πρόσφατο αγοραστικό ενδιαφέρον ώθησε τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών σε ύψη 23 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα εταιρικά κέρδη του επόμενου 12μήνου, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν ξανά από την φούσκα του dot-com. Τα νούμερα αυτά έκαναν τη Citi να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της σε «neutral» από «overweight» για τις αμερικανικές μετοχές. Ωστόσο, η Citi παραμένει αισιόδοξη για τις μετοχές της Βρετανίας και των αναδυόμενων αγορών, επικαλούμενη τις «λογικές» αποτιμήσεις της. 

Η BofA εκτιμά ότι η τάση του 2020 «αγοράστε τα πάντα» έχει μεταφερθεί και στο 2021, όμως περιμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του πιο ριψοκίνδυνου ενεργητικού να «κατεβάσει ταχύτητα» με τα κέρδη να κορυφώνονται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δηλώνει ότι έχει προετοιμαστεί για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και βλέπει να υπάρχει κάποια «υπερβολή» στην αγορά. 

Επίσης, αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Saxo προειδοποίησαν τους επενδυτές για έναν «αχαλίνωτο κερδοσκοπικό πυρετό» σε ορισμένες μετοχές τεχνολογίας και πράσινης ενέργειας, συστήνοντάς τους να αρχίσουν να μειώνουν την έκθεσή τους στους τομείς εκείνους που βρίσκονται σε έδαφος «φούσκας». 
 
Πηγή: Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News