Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 19:32
BUSINESS & FINANCE

Προς… ψαλίδισμα των επιστροφών φόρου στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Προς… ψαλίδισμα των επιστροφών φόρου στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Γρηγορότερα μεν… λιγότερα δε. Καθώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων συνεχίζεται –έστω και με αρκετά αργούς ρυθμούς καθώς από τα περίπου 8 εκατομμύρια Ε1 που πρέπει να κατατεθούν έχουν συμπληρωθεί προς το παρόν μόλις 1,3 εκατομμύρια, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιστροφές φόρου θα είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Η εξήγηση υπάρχει: τα ονομαστικά εισοδήματα έχουν αυξηθεί ενώ η φορολογική κλίμακα δεν άλλαξε. Άρα, το αυξημένο κομμάτι του εισοδήματος φορολογείται σε πολλές περιπτώσεις με αυξημένο συντελεστή και καταλήγει να ροκανίζει ή και να εξαφανίζει την επιστροφή φόρου. Τουλάχιστον, με τη διαδικασία της ανά εβδομάδα καταβολής ή του συμψηφισμού με τον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να περιμένει για εβδομάδες προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1,3 εκατομμύρια έντυπα Ε1 και από αυτά πιστωτικά είναι τα 222 χιλιάδες. Οι δικαιούχοι έχουν να λαμβάνουν (ή να συμψηφίσουν με ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους) περίπου 80 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 360 ευρώ ανά έντυπο Ε1.

Πέρυσι, η χρονιά είχε κλείσει με επιστροφές 385 εκατ. ευρώ, ποσό που μοιράστηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.  Άρα, το μέσο ποσό έχει ήδη πέσει φέτος χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ όσο θα περνάει ο καιρός και θα προστίθενται δηλώσεις, θα κατεβαίνει χαμηλότερα. Αυτό συμβαίνει διότι αυτοί που δικαιούνται επιστροφής φόρου είναι συνήθως και αυτοί που σπεύδουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που φέρνει τη μείωση της επιστροφής. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν επιστροφή φόρου επειδή το 2021 βρέθηκαν (λόγω πανδημίας) σε κατάσταση αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έτσι, μέχρι να τελειώσει η χρονιά είχε παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογούσε, με αποτέλεσμα να γεννηθεί δικαίωμα επιστροφής. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2023, δηλώνονται τα εισοδήματα του 2022 και πέρυσι αναστολές συμβάσεων δεν υπήρχαν (παρά ελάχιστες). Είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο θα οδηγηθούμε σε μείωση και του ύψους της επιστροφής φόρου και του αριθμού των δικαιούχων.

Σε ό,τι αφορά τις χρεωστικές δηλώσεις, είναι ήδη 385 χιλιάδες, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται περίπου στα 803 ευρώ. Είναι δεδομένο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ποσό θα ξεπεράσει τα 1.160 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περυσινή επίδοση. Και αυτό θα συμβεί εξαιτίας της μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της κλίμακας σε συνδυασμό με την αύξηση των εισοδημάτων. Όσο για το τελικό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Δέκα μυστικά στους κωδικούς του Ε1 για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Εφορία: Οκτώ τρόποι για να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων

Εφορία: Προς παράταση για μία ακόμη χρονιά η υποβολή δηλώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News