BUSINESS & FINANCE

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια

Κύμα απαισιοδοξίας ανάμεσα στους επαγγελματίες των αγορών καταγράφει η μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτό τον μήνα με τη συμμετοχή 289 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 735 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία είναι οι πιο απαισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να τοποθετούν το 5,6% του χαρτοφυλακίου τους στα μετρητά, να ανεβάζουν τις θέσεις τους στα  ομόλογα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών και να μειώνουν την έκθεσή τους στα εμπορεύματα στα χαμηλά τριών ετών.

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια-1

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κύκλος αύξησης επιτοκίων της Fed έχει ολοκληρωθεί, με τους επαγγελματίες των αγορών να περιμένουν την πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού τον Ιανουάριο του 2024.

Παρότι οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους, εντούτοις η BofA διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των fund managers περιμένει μία ομαλή προσγείωση (63%) και όχι μία απότομη προσγείωση (27%) ή καθόλου προσγείωση (4%).

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια-2

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη κάνουν λόγο για μια μείωση των κερδών ανά μετοχή μόλις κατά 1% τους επόμενους 12 μήνες.

Συνεπώς, οι επενδύσεις ρίσκου προβλέπονται ανθεκτικές, εφόσον το σενάριο της ομαλής προσγείωσης επιβεβαιωθεί, ενώ ο δείκτης BofA Bull & Bear Indicator στο 3,4 εξακολουθεί να αποτελεί ένα contrarian θετικό σήμα για τη Wall Street, όπως σημειώνει η Bank of America.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται από τους επαγγελματίες επενδυτές σε ένα credit crunch/ύφεση (33%) και ακολουθεί ο υψηλός πληθωρισμός/αυστηρές κεντρικές τράπεζες (29%).

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια-3

Τα εμπορικά ακίνητα θεωρούνται η πιθανότερη εστία ενός πιστωτικού γεγονότος (49%), ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των fund managers (71%) περιμένει ότι το ζήτημα του αμερικανικού ορίου χρέους θα επιλυθεί πριν από την λεγόμενη «X-date», δηλαδή την ημερομηνία όπου το αμερικανικό κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του, προκαλώντας ένα default.

Πάντως, οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων στις μετοχές αυξάνονται, φτάνοντας στα υψηλά πέντε μηνών, ενώ οι επενδυτές πραγματοποιούν στροφή από τα εμπορεύματα στις τεχνολογικές μετοχές και την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές

Marko Kolanovic (JP Morgan): Τα χειρότερα δεν πέρασαν – Η μεγάλη παρεξήγηση με τις μειώσεις επιτοκίων

Michael Wilson (Morgan Stanley): Βλέπει πιέσεις στην εταιρική κερδοφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News