ΑΞΙΟΧΡΕΟ

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι

Η Ελλάδα ήταν ο κερδισμένος του 2020 σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε (τόσο από τη Fitch όσο και από τη Moody’s), κόντρα στη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση και σε μία χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα κύμα υποβαθμίσεων. Η DZ Bank εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα τηρήσουν στάση αναμονής μέσα στο 2021, με τις επόμενες αναβαθμίσεις να αναμένονται σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι-1

Όπως εξηγεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος σε τελευταία μελέτη του, η κρίση του κορωνοϊού έδωσε ένα απότομο τέλος στη θετική τάση που ακολουθούσαν οι αξιολογήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις της στα χρέη θα είναι ορατές για χρόνια.

Τους επόμενους μήνες, οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής, μέχρι να δουν το τέλος αυτής της κρίσης αλλά και το πώς θα αντιδράσει η κάθε χώρα. «Εάν οι χώρες δεν επιστρέψουν σε μία τουλάχιστον ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική, υπάρχει ο κίνδυνος υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις, ειδικά στη Ν. Ευρώπη», σημειώνει η DZ Bank, εκτιμώντας ότι κυρίως η Ιταλία και σε κάπως μικρότερο βαθμό η Πορτογαλία, θα αντιμετωπίσουν μέσα στο 2021 τον κίνδυνο υποβαθμίσεων.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Παρότι η Ελλάδα αντιμετώπισε τον προηγούμενο χρόνο την ύφεση και την αύξηση του χρέους που προκάλεσε η πανδημία, εντούτοις αυτό που υπερίσχυσε στα μάτια των οίκων αξιολόγησης ήταν το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα εντάχθηκαν για πρώτη φορά σε πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα οι συνθήκες χρηματοδότησης να γίνουν εξαιρετικά ευνοϊκές.

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι-2

Για το 2021, η DZ Bank δεν περιμένει αλλαγές στο αξιόχρεο της χώρας, όμως τονίζει ότι οι αναβαθμίσεις είναι πιθανές πιο μακροπρόθεσμα, εάν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές συνεχιστούν.

Άλλωστε, το ελληνικό χρέος αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ και η οικονομική ανάκαμψη προβλέπεται για την ώρα ασθενής. «Τα risk premiums είναι ήδη πολύ χαμηλά και οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ έχουν φτάσει στο μάξιμουμ, επομένως περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης δεν αναμένεται», εξηγεί η DZ Bank.

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι-3

Για να υπάρξει μία αναβάθμιση σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι οίκοι θα περιμένουν να δουν τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων χρεών αλλά κυρίως, το εάν οι εισροές των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν δομικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

DZ Bank: Πότε θα αναβαθμίσουν ξανά την Ελλάδα οι οίκοι-4

Ως γνωστόν, τα προγραμματισμένα reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το έτος θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου με τη Fitch και θα ακολουθήσουν στις 19 Μαρτίου η DBRS, στις 23 Απριλίου η S&P, στις 21 Μαΐου η Moody’s, στις 16 Ιουλίου η Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 22 Οκτωβρίου η S&P και στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News