Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 12:03
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση Kazaks (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

«Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Martins Kazaks

Προειδοποίηση Kazaks (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

Οι επενδυτές δεν πρέπει να υπολογίζουν σε λήξη των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, όπως προβλέπει επί του παρόντος η πλειονότητα των οικονομολόγων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Λετονός αξιωματούχος, ο οποίος θεωρείται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ. «Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό». Επιπλέον, χαρακτήρισε τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση του κόστους δανεισμού την άνοιξη του επόμενου έτους ως «εξαιρετικά πρόωρα». 

Τα σχόλια αυτά είναι τα πιο απαισιόδοξα από τότε που η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να ανοίξει παράθυρο για ενδεχόμενη παύση. Τα περισσότερα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου επανέλαβαν τη θέση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι υπάρχει περισσότερο έδαφος να καλυφθεί.

Αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο ανώτατο όριο του 3,75% τον Ιούλιο. Για τους Kazaks, η στρατηγική που απαιτείται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% από 7% τον προηγούμενο μήνα είναι διττή.

«Η πρώτη προσπάθεια αφορά την αύξηση επιτοκίων και βεβαίως δεν ξέρουμε που θα κυμανθεί το τελικό επιτόκιο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «η δεύτερη αφορά τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά και αρκετά περιοριστικά επίπεδα».

Εξάλλου και ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Peter Kazimir, δήλωσε την Τρίτη ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό «έχει αρκετό δρόμο ακόμα». Αυτό θα απέκλειε οποιαδήποτε επικείμενη μείωση του κόστους δανεισμού μόλις επιτευχθεί το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο. Η ΕΚΤ δεν προβλέπει ύφεση στην ευρωζώνη των 20 εθνών φέτος – κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Marko Kolanovic (JP Morgan): Τα χειρότερα δεν πέρασαν – Η μεγάλη παρεξήγηση με τις μειώσεις επιτοκίων

Επιτόκια: Η Fed ίσως έκανε την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News