BUSINESS & FINANCE

Γιατί έχασαν τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ οι 11 στους 100 δικαιούχους

Γιατί έχασαν τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ οι 11 στους 100 δικαιούχους

Τα στατιστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων –φυσικών και νομικών προσώπων- αποτιμάται προς 769,46 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε φορολογούμενο που παρέλαβε χρεωστικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, αντιστοιχεί περιουσία 125.000 ευρώ. Και το μέσο ποσό πληρωμής διαμορφώθηκε στα 368 ευρώ.

Αν όμως τα βασικά στατιστικά δεν λένε κάτι στον μέσο ιδιοκτήτη, το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ εξοικονόμησε το 11% των χρημάτων που διέθετε για την έκπτωση φόρου στους έχοντες χαμηλό εισόδημα, λέει πολλά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκπτωση του 50-100% το 2023 «κόστισε» στο ελληνικό δημόσιο (άρα ωφέλησε αντίστοιχα τους ιδιοκτήτες) 45,89 εκατ. ευρώ από 51,46 εκατ. ευρώ το 2022. Αυτό σημαίνει απώλεια έκπτωσης από το 11% των δικαιούχων.

Που αποδίδεται; Στο γεγονός ότι ενώ αυξήθηκε το ονομαστικό εισόδημα των φορολογούμενων, τα κριτήρια χορήγησης της έκπτωσης παρέμειναν αμετάβλητα. Και επειδή το 2022 θα έχουμε ακόμη υψηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα (σ.σ οι φετινές εκπτώσεις έχουν χορηγηθεί προς το παρόν με τα εισοδήματα του 2021), το πιθανότερο είναι θα χαθούν ακόμη περισσότερες εκπτώσεις φόρου με την επόμενη εκκαθάριση.

Είναι μια «μικρογραφία» του τι πρόκειται να συμβεί με πολλά επιδόματα, παροχές και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις που συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα. Όσο ανεβαίνει το ποσό στη φορολογική δήλωση (και οι φετινές δηλώσεις αναμένεται να δείξουν μεγάλη άνοδο και λόγω του κατώτατου μισθού) τόσο περισσότεροι θα βρίσκονται πάνω από τα εισοδηματικά όρια. Ένας τρόπος υπάρχει για να «προστατευτούν» τα κεκτημένα δικαιώματα και αυτός είναι να αυξηθούν ανάλογα και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Από τις περιφέρειες της χώρας είναι προφανές ότι η πλουσιότερη είναι η Αττική με αξίες ακινήτων της τάξεως των 408 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 100 δισ. ευρώ ενώ 3η κατά σειρά με μεγάλη απόσταση είναι η Κρήτη με τα 41 δισ. ευρώ. Η Θεσσαλία έχει ακίνητα αξίας 32 δισ. ευρώ και η Πελοπόννησος 31,4 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους

Πώς θα αποφύγετε τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι χάνουν την έκπτωση 50% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και γιατί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News