Business & Finance Κυριακή 7/05/2023, 11:33
ΕΡΕΥΝΑ

Το ντόμινο των αποχωρήσεων στη δουλειά: Τι γίνεται όταν φεύγουν κορυφαίοι εργαζόμενοι

Το ντόμινο των αποχωρήσεων στη δουλειά: Τι γίνεται όταν φεύγουν κορυφαίοι εργαζόμενοι

Κάθε φορά που κάποιος καλός συνάδελφος αποχωρεί από τη δουλειά, αφήνει πίσω μια επαγγελματική ομάδα. Μπορεί να πρόκειται για κάποιον με ομαδικό πνεύμα, ικανό να κρατά τα πράγματα σε σειρά και να συντονίζει ή για κάποιον που κρατά το ηθικό ψηλά, όντας μέντορας, φίλος ή δίνοντας αξία στη δουλειά των άλλων. Τις επιπτώσεις της αποχώρησης ενός τέτοιου εργαζομένου εξετάζει νέα έρευνα του University of British Columbia και του University of Minnesota.

Παρακολουθώντας τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εργαζομένων ανάμεσα σε 1.620 μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου σε βάθος 22 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς μπορεί να υποψιάζεστε ότι εάν κάποιος καλός συνάδελφος φύγει, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις. Και πράγματι αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε εξ αρχής ο εργαζόμενος, αλλά και η επίδοσή του στη δουλειά.

Ειδικότερα, φαίνεται πως οι επακόλουθες αποχωρήσεις τείνουν να γίνονται από άτομα, τα οποία έχουν αντίστοιχη συνεισφορά στη δουλειά. Εάν δηλαδή παραιτηθεί κάποιος με κορυφαίες επιδόσεις, τότε είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν εργαζόμενοι με αντίστοιχα κορυφαίες επιδόσεις. Επίσης, εάν φύγει κάποιος με χαμηλές επιδόσεις, είναι πιθανό να αποχωρήσουν και όσοι έχουν επίσης χαμηλή επίδοση.

Ο λόγος αποχώρησης

Παράλληλα, το τι θα συμβεί στη συνέχεια στην ομάδα εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο εργαζόμενος, εάν δηλαδή παραιτήθηκε, απολύθηκε ή τον έδιωξαν στο πλαίσιο περικοπών και αναδιάρθρωσης. «Κάθε είδους αποχώρηση προκαλεί το δικό του ξεχωριστό επίπεδο αναστάτωσης», δήλωσε η Sima Sajjadiani, μία εκ των συντακτών της έρευνας.

Η απόλυση: Οι απολύσεις κορυφαίων εργαζομένων είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μαζικό κύμα φυγής σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Και αντίστροφα, εάν απολυθεί κάποιος με χαμηλή επίδοση -είτε τοξικός συνάδελφος είτε κάποιος που δεν δουλεύει αρκετά- είναι πιθανό οι υπόλοιποι να παραμείνουν στα πόστα τους.

Η παραίτηση: Όταν κάποιος που είναι πολύ καλός στη δουλειά του παραιτείται, οι αντίστοιχου επιπέδου συνάδελφοι αρχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικές. «Όταν φεύγουν σπουδαίοι εργαζόμενοι και έχω και εγώ αντίστοιχες επιδόσεις, μπορεί να σκεφτώ “υπάρχουν άλλες, ενδεχομένως καλύτερες ευκαιρίες. Ίσως θα έπρεπε να φύγω και εγώ”», δήλωσε η Sajjadiani.

Οι περικοπές: Υψηλότερος ρυθμός αποχωρήσεων παρατηρείται μετά τις περικοπές κορυφαίων εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν βλέπει κανείς σπουδαίους συναδέλφους να χάνουν τη δουλειά τους παρότι είναι εξαιρετικοί, οι υπόλοιποι με αντίστοιχες δυνατότητες αποθαρρύνονται και αναρωτιούνται εάν θα είναι οι επόμενοι. Συνεπώς, ξεκινούν να αναζητούν άλλες ευκαιρίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δουλειά: Οι καλύτεροι υπάλληλοι δεν παραπονιούνται, σηκώνονται και φεύγουν

Πώς να απαντήσετε σε ένα αγενές σχόλιο: Δύο λέξεις αρκούν

Τρία σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να παραιτηθείτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News