Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 17:45
BUSINESS & FINANCE

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη

Στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποιηση των διαδικασιών του δημοσίου τομέα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Στο πάνελ, που συντόνισε η δημοσιογράφος, κα Εύη Φραγκάκη, συμμετείχαν επίσης, η κα Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ, η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ. Νίκος Χριστοδούλου Partner, Consulting Leader της Deloitte.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, η κυβέρνηση έχει εστιάσει στην ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα καθώς συνδέεται άμεσα με την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι συνέβαλε καθοριστικά και στην προσέλκυση νέων άμεσων επενδύσεων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η πανδημία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη ραγδαία επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης μέσω του gov.gr. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από τις 500 υπηρεσίες που είχαν ψηφιοποιηθεί έως το 2019 πλέον ξεπερνούν τις 1.500, ενώ ειδική μνεία έκανε στη νέα δυνατότητα που παρουσιάστηκε πρόσφατα για την ψηφιακή ίδρυση εταιρείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα «Μίτος» που στοχεύει στη σύνδεση των εταιρειών και του δημοσίου τομέα, ενώ υπογράμμισε πως έως σήμερα έχει ψηφιοποιηθεί το 30% του δημοσίου τομέα. Όπως σημείωσε ο Γ.Γ. έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, η επιχειρηματικότητα αλλά και η δικαιοσύνη, ενώ η ψηφιοποίηση αποτέλεσε προτεραιότητα στην πολιτική πολλών υπουργείων. Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ωστόσο, πως θα πρέπει να παραμένει η ίδια ορμή και τα επόμενα 4 έως 8 χρόνια για τη συνέχιση της ψηφιοποίησης και στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης.

«Καθώς υιοθετούμε και βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε ψηφιακά εργαλεία και αλληλεπιδράσεις, η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη», δήλωσε η κα Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ της Visa. Όπως ανέφερε, όταν οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον πλαισιώνουν με ολοκληρωμένες στρατηγικές, μπορεί να επιφέρει αναρίθμητα θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Ανάμεσά τους, η αποτελεσματικότητα σε χρόνο και κόστος, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, η παροχή μεγαλύτερης ευκολίας, πρόσβασης, ταχύτητας και ιχνηλασιμότητας. «Οι λύσεις ψηφιακών πληρωμών είναι βασικός παράγοντας και καταλύτης σε αυτό το ταξίδι», υπογράμμισε η κα Vassileva. «Στη Visa πιστεύουμε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχουμε δεσμευτεί με τις κυβερνήσεις για την επιτυχία της ψηφιοποίησης. Βασιζόμαστε σε ένα εύρος εμπειριών και σε επιτυχείς υλοποιήσεις διανομής επιδομάτων, αστικής κινητικότητας και βέλτιστης διαχείρισης των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε.  

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., κα Αθηνά Χατζηπέτρου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Know your customer” που προσφέρει τη δυνατότητα ορατότητας για πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ρίξουμε 2,5 δισ. ευρώ. Με το εργαλείο αυτό παρέχεται επενδυτική ρευστότητα από 25.000 έως 1 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις με ειδική έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε εξηγώντας πως το 40% του τόκου θα είναι επιδοτούμενο από το κράτος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εστίασε στην ανάγκη για ενίσχυση του upscaling και rescaling των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων τονίζοντας πως μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και ειδικά στα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Τόνισε, ακόμη, πως παρά τα άλματα που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα μέσω του gov.gr αλλά και την πρόοδο του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, εντούτοις θα πρέπει ακόμα να υπάρξει πρόοδος στην ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, να ολοκληρωθεί η ψηφιακή ταυτότητα κτηρίου καθώς και οι φορολογικές υπηρεσίες. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για την ψηφιακή μετάβαση.

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν άμεση σχέση με τον βαθμό ψηφιοποίησης της χώρας καθώς προσφέρει ταχύτητα και διαφάνεια, μειώνει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει διαλειτουργικότητα», ανέφερε ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της Deloitte υπογραμμίζοντας το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, μένουν ακόμα να γίνουν πολλά. Ενδεικτικά ανέφερε τους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας αλλά και την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου. Υπογράμμισε, δε, ειδικά για το ζήτημα της δικαιοσύνης ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιλογή εισόδου ξένων επενδυτών στην χώρα. Τέλος, τόνισε ότι εκτός της ψηφιακής μετάβασης, απαραίτητοι παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η διασφάλιση της υπευθυνότητας, συνέπειας και σοβαρότητας σε πολιτικές και διαδικασίες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στ. Ασθενίδης: Στο επίκεντρο ο πολίτης με τις τεχνολογίες δημοσίου συμφέροντος

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Eκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν

Πώς οι τράπεζες μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή – Τι αλλάζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News