Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 12:22
BUSINESS & FINANCE

PMI Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Απρίλιο

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI) υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο

PMI Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Απρίλιο

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αν και όχι τόσο πολύ όσο ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ το κόστος πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 45,5 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 10ο συνεχή μήνα.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 48,5 από τις 50,4 μονάδες.

«Η πτώση αυτή είναι αρκετά ευρείας βάσης ανά την ευρωζώνη, με τους δείκτες σε Γαλλία και Ιταλία να δείχνουν πτώση της παραγωγής, ενώ για τη Γερμανία και την Ισπανία εμφανίστηκαν φαινόμενα στασιμότητας», ανέφερε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank.

«Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν λόγο να χαλαρώσουν. Κι αυτό γιατί τόσο τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο όσο και τα στοιχεία της Eurostat που είναι διαθέσιμα έως και για τον Μάρτιο όσον αφορά τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες συνεχίζουν να δείχνουν σημαντικές ανοδικές πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε ο de la Rubia.

monereview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

PMI Ελλάδα: Αυξάνονται οι παραγγελίες, υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News