Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 16:39
BUSINESS & FINANCE

Ιαπωνία: Η Astellas Pharma θα εξαγοράσει την Iveric Bio έναντι 5,9 δισ. δολ.

Ιαπωνία: Η Astellas Pharma θα εξαγοράσει την Iveric Bio έναντι 5,9 δισ. δολ.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Astellas Pharma Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την Iveric Bio Inc., μια εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για τη θεραπεία της ηλικιακής τύφλωσης, έναντι περίπου 5,9 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία, η οποία θα καλυφθεί με μετρητά και δανεισμό, αφορά το 100% της Iveric Bio έναντι 40 δολαρίων ανά μετοχή, ένα premium 75% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη κατά όγκο τιμή 30 ημερών της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι τις 31 Μαρτίου, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Iveric σημείωσαν άνοδο 18% στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών τη Δευτέρα, αφού έκλεισαν στα 32,89 δολάρια την Παρασκευή. 

Η εξαγορά δίνει στην Astellas ένα προϊόν, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων, έναν τομέα ανάπτυξης που είναι στους στόχους επέκτασης της εταιρείας καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από προϊόντα όπως το φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη Xtandi, το οποίο η εταιρεία εμπορεύεται μαζί με την Pfizer Inc. Η Iveric αναπτύσσει ένα φάρμακο για τη θεραπεία της γεωγραφικής ατροφίας, μιας πάθησης που οδηγεί στην απώλεια του αμφιβληστροειδικού ιστού στο μάτι. 

«Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το πρότυπο περίθαλψης» για μια κύρια αιτία τύφλωσης, όπου το 40% των πασχόντων καταλήγει να χάσει την όρασή του, δήλωσε σε ενημέρωση ο Naoki Okamura, διευθύνων σύμβουλος της Astellas. Η εξαγορά θα βοηθήσει την Astellas να εισέλθει σε μια μεγάλη αγορά όπου οι ασθενείς περιμένουν εδώ και καιρό για θεραπείες και θα ενισχύσει την παρουσία της εκεί, πρόσθεσε.

Οι μετοχές της Astellas σημείωσαν άνοδο 2,2% τη Δευτέρα (4,3% από την αρχή του έτους).  

Η Astellas δήλωσε ότι θα πληρώσει για τη συμφωνία με τραπεζικά δάνεια και με την έκδοση εμπορικών χρεογράφων συνολικού ύψους περίπου 800 δισ. γεν. Το χρέος θα αποπληρωθεί εντός πέντε έως επτά ετών, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη μερισματική πολιτική της. 

Το φάρμακο θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για να αντισταθμίσει τη μείωση των πωλήσεων όταν το μεγαλύτερο σε πωλήσεις αντικαρκινικό φάρμακο Xtandi της Astellas αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των γενοσήμων στις ΗΠΑ από το 2027, δήλωσε ο Okamura.

«Η Astellas έχει μικτό ρεκόρ όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις και εξαγορές», έγραψαν οι Stephen Barker και Naoya Miura, αναλυτές της Jefferies Japan Ltd., μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Iveric Bio. Ανέφεραν την επιτυχημένη εξαγορά της Ganymede το 2016 και την αγορά της εταιρείας γονιδιακής θεραπείας Audentes το 2019, η οποία δημιούργησε «πολλές απομειώσεις». 

«Αυτή η συμφωνία, ωστόσο, αφορά κυρίως ένα περιουσιακό στοιχείο που θα εγκριθεί σύντομα και φαίνεται λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει ζημίες απομείωσης», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News