Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 19:00
BUSINESS & FINANCE

Real Estate: Βιώσιμα κτίρια και αστική ανάπλαση – Όσα πρέπει να προβλεφθούν

Real Estate: Βιώσιμα κτίρια και αστική ανάπλαση – Όσα πρέπει να προβλεφθούν

Το πώς μπορούν να μεταμορφωθούν οι πόλεις μας με την αστική ανάπλαση και τη χρήση βιώσιμων κτιρίων, σκιαγράφησαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

«Η χρήση των υφιστάμενων κτιρίων είναι ένας τρόπος, από το να χτίσουμε νέα. Έτσι μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα» επισήμανε ο Διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος. Πρόσθεσε, σχετικά, φέρνοντας ένα παράδειγμα: «Στο έργο μας στην Πειραιώς 253, όπου βρίσκονται τα παλιά εργοστάσια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που δημιουργήθηκαν το 1930, προσπαθούμε για την αναβίωση του χώρου, με ένα καινοτόμο κτίριο με ισόρροπες χρήσεις κατοικιών και γραφείων. Είναι σημαντικό να δούμε πόσο βιώσιμο είναι ένα τέτοιο έργο».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες δέχονται πίεση για πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. «Η ζήτηση αυτή καθορίζει την εταιρική ταυτότητα και βάσει αυτού αναζητείται το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει η διάθεση να πληρώσουμε για τέτοια κτίρια» είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής σχεδιασμού της Βρετανικής Foster + Partners, David Nelson επισήμανε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη και οι ζωές τους επηρεάζονται έντονα από το πώς είναι η πόλη τους. Ενώ υπογράμμισε: «Κάθε άνθρωπος στον κόσμο θα ήθελε πέντε πλανήτες για να ζει όπως θέλει. Με τη συμφωνία των Παρισίων μπορέσαμε να δουλέψουμε με τα Ηνωμένα Έθνη. Συζητήσαμε και μελετήσαμε όλο το περιεχόμενο της τότε συμφωνίας, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό. Ήδη έκτοτε έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό, αντί μείωσης, λόγω της ρύπανσης. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και έτσι πρέπει να το ορίσουμε για να δούμε τη βιωσιμότητα. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν ορίζεται σε απομόνωση από το περιβάλλον».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μετρώντας συνιστώσες ενός κτιρίου διαπιστώνουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εναλλακτικά, πολλά συστήματα. Πρέπει να υπάρξει μηχανισμός για να υπολογίζουμε το αποτύπωμα άνθρακα σε ένα κτίριο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγύηση για το πώς θα γίνουν όλα αυτά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν πολλά έργα, γύρω στα είκοσι αυτή τη στιγμή, που αξιολογούμε για να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε».

Το δυστύχημα είναι ότι τα κτίρια έχουν ευθύνη για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των υλικών, παρατήρησε ο Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Παναγώτης Σκιαδάς. Ενώ επισήμανε: «Έχουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει με τα υλικά. Το ευτύχημα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες τεχνολογίες για να αλλάξει η συμπεριφορά του κτιρίου, προς τη μείωση ή και τον μηδενισμό της εκπομπής άνθρακα. Ένα 75% του αποτυπώματος είναι οι δραστηριότητες των κατοίκων σε ένα κτίριο, όπως η ύδρευση, το μαγείρεμα κλπ. Ο ρεαλισμός είναι η λέξη – κλειδί. Διαβάζοντας τις εφημερίδες θα νομίζει κανείς ότι φτάνουμε στο μηδέν, κάτι που δεν ισχύει. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς τα υλικά μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο». Ο ίδιος κατέληξε τονίζοντας: «Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα ως προς τη χρήση των υλικών. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε την τεχνογνωσία. Πρέπει να συνδυαστούν όλα, μαζί με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και την αυτομόρφωση, για τη μείωση του αρνητικού αντικτύπου».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υπερταμείο: Επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα από τη συνεργασία των επενδυτικών ταμείων

Τζούρος (Πειραιώς): Χρονιά – ρεκόρ το 2022 για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Γεωργάκης (Alpha Bank): Να εκμεταλλευτούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις το ισχυρό brand name της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News