Business & Finance Σάββατο 22/04/2023, 12:58
ΒUSINESS & FINANCE

Alphabet: Στα 226 εκατ. δολάρια η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου το 2022

Alphabet: Στα 226 εκατ. δολάρια η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου το 2022

Το πακέτο αποδοχών που απονεμήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, εκτινάχθηκε στα 226 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενισχυμένο από μια τριετή παροχή μετοχών, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηγέτες επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πακέτο παροχής μετοχών στο πλαίσιο της αμοιβής του ανήλθε σε 218 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον μητρικό όμιλο της Google, την Alphabet. Έλαβε συνολικά 6,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση το 2021, ενώ ο μισθός του παρέμεινε σταθερός στα 2 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο 50χρονος διευθύνων σύμβουλος ηγείται μίας πολύ πιο ανταγωνιστικής αγοράς, με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το chatbot ChatGPT από την startup OpenAI, να απειλούν να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Google στην αναζήτηση. Επίσης, η γενικότερη επιβράδυνση του τεχνολογικού κλάδου έχει επίσης επιβαρύνει την εταιρεία, με τις μετοχές της να υποχωρούν 39% το 2022. Ωστόσο, ανέκαμψαν το 2023, σημειώνοντας άνοδο 19%.

Η αποζημίωση των CEO έχει αναδειχθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στον κλάδο της τεχνολογίας – ειδικά μετά από ένα κύμα απολύσεων στην Alphabet και σε άλλες μεγάλες εταιρείες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, μείωσε τον μισθό του για το 2023, μετά από έντονες αντιδράσεις σχετικά με την αμοιβή των 100 εκατ. δολαρίων που έλαβε το καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη. 

Το πακέτο του Πιτσάι τον έβαλε πολύ πιο πάνω από άλλα στελέχη της Alphabet το 2022. Ο Prabhakar Raghavan, ο ανώτερος αντιπρόεδρος στο τμήμα γνώσεων και πληροφοριών της Google και ο Philipp Schindler, επικεφαλής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έλαβαν και οι δύο περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια. Η αποζημίωση της Ruth Porat ήταν 24,5 εκατομμύρια δολάρια. 

Τον Ιανουάριο, η Alphabet άρχισε να περικόπτει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας ή το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, μετά από μήνες υιοθέτησης και άλλων μέτρων για τη μείωση των δαπανών και τον καθορισμό νέων προτεραιοτήτων. Η μέση συνολική αποζημίωση για τους υπαλλήλους της Alphabet ήταν 279.802 δολάρια το 2022, σύμφωνα με την κατάθεση. Η αποζημίωση του Πιτσάι ήταν 808 φορές μεγαλύτερη από αυτό το ποσό.

Στο πλαίσιο του πακέτου αποζημίωσής του, η Alphabet ξόδεψε 5,94 εκατομμύρια δολάρια για την προσωπική ασφάλεια του Πιτσάι, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News