Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 15:57
BUSINESS & FINANCE

Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2020

Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2020

Στο 62% διαμορφώθηκε η απορρόφηση των κονδυλίων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 κατά τη χρονιά που πέρασε, με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά για το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Οι επιδόσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview). 

Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2020-1

Ειδικότερα, στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ-ERDF) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ-ESF), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη (https://cohesiondata.ec.europa.eu/funds/erdf) και τη δεύτερη θέση (https://cohesiondata.ec.europa.eu/funds/esf), αντίστοιχα, όπως παρουσιάζεται και στα σχετικά διαγράμματα. 

 

Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2020-2Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2020-3

Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η χώρα μας αξιοποίησε τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και των τροποποιήσεων των κανονισμών των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, κινητοποιώντας συγχρηματοδοτούμενους πόρους συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Υλοποιήθηκαν δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας – για την παροχή σημαντικής ρευστότητας σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιήθηκε και το πρόγραμμα της πεντάμηνης επιδότησης των τόκων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Στηρίχτηκε η απασχόληση, με την ειδική αποζημίωση σε αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις και θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα  υγείας, καθώς και ο τομέας της Παιδείας, όπως αναφέρει το υπουργείο. 

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για το έτος 2020, η εκτέλεσή του ανήλθε στο 100%, ενώ το όριό του αυξήθηκε διαδοχικά εντός του έτους μέχρι και το ύψος των 10,6 δισ. ευρώ – το υψηλότερο όριο της τελευταίας εικοσαετίας –, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News