Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Τι οδηγεί την ανάκαμψη του πετρελαίου

Σε νέο υψηλό 11 μηνών η τιμή του αργού

Τι οδηγεί την ανάκαμψη του πετρελαίου

Σε νέο υψηλό 11 μηνών ενισχύεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, λαμβάνοντας στήριξη από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, καθώς κι από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την πετρελαϊκή παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,61% και διαμορφώνονται στα 50,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καταγράφουν άνοδο κατά 0,13% και ανέρχονται στα 54,38 δολάρια ανά βαρέλι.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή των lockdowns.

Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να περικόψει κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εγχώρια παραγωγή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών.

«Η Σαουδική Αραβία γνωρίζει την σχέση μεταξύ των τιμών και των αποθεμάτων. Χαμηλότερα αποθέματα ίσον υψηλότερες τιμές» σημειώνει με νόημα ο αναλυτής της SEB, Μπιάρνε Σιέλντροπ. Κατά τον ίδιο, βέβαια, η στρατηγική αυτή λειτουργεί μόνο εφόσον παραμείνουν πειθαρχημένα και τα κράτη μέλη του OPEC+, τα οποία απαρτίζουν το μεγαλύτερο πετρελαϊκό καρτέλ.

Στο μεταξύ, οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι αρχίζουν να πείθουν και τους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την τιμή του «μαύρου χρυσού». Ενδεικτικά, η UBS αναβαθμίζει στα 60 δολάρια την τιμή στόχο του πετρελαίου Brent έως τα μέσα του 2021.

«Οι κινήσεις του αραβικού βασιλείου αποτυπώνουν την επιθυμία υπεράσπισης των τιμών και υποστήριξης της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω των ανησυχιών για τους εκτεταμένους περιορισμούς στην Ευρώπη» σχολιάζει η ελβετική τράπεζα.

Οι διεθνείς τιμές, τέλος, λαμβάνουν ώθηση κι από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 8 εκατ. βαρέλια, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News