Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 12:37
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Διαβεβαιώσεις για την επάρκεια της τραπεζικής εποπτείας – Ο ρόλος της SREP

Η SREP είναι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Διαβεβαιώσεις για την επάρκεια της τραπεζικής εποπτείας – Ο ρόλος της SREP

Τον τρόπο εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών περιγράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της, με βάση την αξιολόγηση των διαδικασιών Εποπτείας και Αξιολόγησης (SREP). Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει σημειώσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα και σημειώνει ότι το τρέχον επίπεδο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις εποπτευόμενες τράπεζες φαίνεται σε γενικές γραμμές επαρκές.

Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ είναι πλέον ώριμη ώστε να ενισχύσει την ιεράρχηση με βάση τον κίνδυνο, κάτι που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ελευθερία να βασίζεται στην εποπτική κρίση.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η SREP είναι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, κατά την οποία οι εποπτικές αρχές αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ελέγχουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται σωστά αυτούς τους κινδύνους. Η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Είχαν πρόσβαση στα έγγραφα της ΕΚΤ για επτά μήνες και διαβουλεύτηκαν με πολλούς ενδιαφερόμενους σε περισσότερες από 70 συνεδριάσεις.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Sarah Dahlgren, τον Ryozo Himino, τον Fernando Restoy και την Carolyn Rogers για την εξαιρετική δουλειά τους. Η πολύτιμη συμβολή τους ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η εποπτεία πρέπει να γίνει πιο προσαρμόσιμη, παρεμβατική και επικεντρωμένη στον κίνδυνο. Αυτό θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε να παρέχουμε εποπτεία τελευταίας τεχνολογίας καθώς πλησιάζουμε στη δέκατη επέτειό μας», δήλωσε ο Andrea Enria, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι από το 2014, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως αποτελεσματική και σεβαστή εποπτική αρχή και έχει ενσωματώσει μια μεγάλη ποικιλία εθνικών εποπτικών προσεγγίσεων χάρη στη λεπτομερή μεθοδολογία της. 

Η έκθεση καλεί, επίσης, την ΕΚΤ να μεταρρυθμίσει τη βαθμολογία κινδύνου και τη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2 για τις ευρωτράπεζες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο τα κεφάλαια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλους τους πιθανούς κινδύνους, η έκθεση συνιστά επίσης στην ΕΚΤ να κάνει πλήρη χρήση όλων των μέσων της εργαλειοθήκης της, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών μετρήσεων για την ποιότητα των κεφαλαίων, κάτι που θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και πρακτικές διακυβέρνησης.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει ήδη επικεντρωθεί στην ανάγκη στόχευσης συγκεκριμένων τομέων κινδύνου κατά τη διάρκεια της SREP και ιεράρχησης των δράσεων παρακολούθησης. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη εφαρμογής ορισμένων από τις συστάσεις της έκθεσης ήδη από το 2023. Για παράδειγμα, οι εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο ανοχής κινδύνου σε όλες τις σημαντικές τράπεζες για καλύτερη εστίαση σε στρατηγικές προτεραιότητες και βασικά τρωτά σημεία, με μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων με βάση μια πολυετή SREP.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει τις εποπτικές πρακτικές. Υπό αυτό το πνεύμα, θα αξιολογήσει τη συμβολή της έκθεσης ως μέρος της επανεξέτασης των εποπτικών διαδικασιών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

moneyreview.gr

Δείτε παρακάτω την έκθεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
REPORT ECB

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News