Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 21:41
BUSINESS & FINANCE

Μασκ: Έξι πράγματα που υποστήριξε στη συνέντευξη στο BBC – αλλά πολλοί αμφισβητούν

Μασκ: Έξι πράγματα που υποστήριξε στη συνέντευξη στο BBC – αλλά πολλοί αμφισβητούν

Σε μία σπάνια, μακροσκελή συνέντευξή του στο BBC, o ισχυρός άνδρας του Twitter, Ελον Μασκ μίλησε για το όραμα, τις επιχειρηματικές κινήσεις του, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Υπεραμύνθηκε του τρόπου διαχείρισης του Twitter, απάντησε για την αύξηση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, παραδέχτηκε πως λόγω φόρτου εργασίας, αναγκάζεται να κοιμάται στον καναπέ της βιβλιοθήκης στην έδρα του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο οπότε και τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο σκύλος του Φλόκι, και κατονόμασε τα μαθήματα που πήρε αναγκαζόμενος για χιλιάδες απολύσεις.

Το BBC συνοψίζει τα έξι σημεία της συνέντευξης του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο που πολλοί αμφισβητούν. 

«Η ρητορική μίσους δεν εντάθηκε» 

Ο ίδιος αρνείται τις «αιτιάσεις» πολλών πως από τη στιγμή εξαγοράς της δημοφιλούς πλατφόρμας, τον περασμένο Οκτώβριο, το περιεχόμενο μίσους έχει αυξηθεί.

Όπως λέει, παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους έχουν μειωθεί από την εξαγορά και μετά.

Οπως είχαν αναφέρει γνώστες προ εβδομάδων στο BBC, η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τους χρήστες από τα τρολ, την κρατική παραπληροφόρηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, μετά τις μαζικές απολύσεις και τις ευρύτατες αλλαγές που έκανε ο Μασκ.

Σύμφωνα με το Twitter, μόνο τον Μάρτιο ανεστάλη η λειτουργία 400.000 λογαριασμών στο πλαίσιο της ασφάλειας. 

«Ψήφισα Μπάιντεν»

Περίπου το ήμισυ των ψηφοφόρων στις περασμένες προεδρικές εκλογές του 2020 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Δεν ήμουν ένας από αυτούς. Εγώ ψήφισα Μπάιντεν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να άρει από το Twitter τον αποκλεισμό του Τραμπ , ο λογαριασμός του οποίου είχε ανασταλεί το 2021 για λόγους υποκίνησης βίας. 

«To Twitter κερδίζει τη μάχη της παραπληροφόρησης»

Στον πόλεμο της παραπληροφόρησης, ο Μασκ υποστήριξε πως οι προσπάθειές του να διαγράφει bots -αυτοματοποιημένους λογαριασμούς- μείωσε το περιεχόμενο ψευδών ειδήσεων από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η εμπειρία μου λέει πως υπάρχει λιγότερη παραπληροφόρηση παρά περισσότερη» υποστηρίζει ο ίδιος. Όμως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διαφωνούν.

Μελέτη του Newsguard, εργαλείου που αξιολογεί την αξιοπιστία της ενημέρωσης και εντοπίζει την online παραπληροφόρηση, διαπιστώνει πως η αλληλεπίδραση με δημοφιλείς λογαριασμούς διασποράς ανακριβών ειδήσεων έχει εκτοξευθεί μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Μασκ. 

Την εβδομάδα που ακολούθησε την έλευσή του στο Twitter, οι πιο δημοφιλείς, αναξιόπιστοι λογαριασμοί είδαν αύξηση κατά σχεδόν 60% στην εμπλοκή χρηστών -που μεταφραζόταν σε likes και retweets- σύμφωνα με την έρευνα.

Επιπλέον, ανεξάρτητη ανάλυση του BBC τουλάχιστον 1.000 λογαριασμών μέχρι πρότινος απαγορευμένων, τους οποίους επανέφερε ο  Μασκ, διαπιστώνει πως από τη στιγμή της επαναφοράς τους, πάνω από το ένα τρίτο εξ αυτών είχαν διασώσει παραπληροφόρηση ή κακοποιητικό περιεχόμενο – μεταξύ  άλλων, ισχυρισμούς αντιεμβολιαστών, μισογυνιστικό και αντί-ΛΟΑΤΚΙ περιοχόμενο, και άρνηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών. 

Θα απέρριπτε προσφορά εξαγοράς 

Στη συνέντευξη αρχικά υποστήριξε πως, αν κάποιος προσφερόταν να αγοράσει αυτή τη στιγμή το Twitter για όσα πλήρωσε εκείνος, θα αρνείτο. Αν, όμως, αποφάσιζε να το πουλήσει, τόνισε πως θα προείχε ένας υποψήφιος που αγαπά την «αλήθεια» παρά ένας αγοραστής που θα πρόσφερε περισσότερα, γιαττί όπως διαμηνύει «δε με ενδιαφέρουν τα χρήματα».

Κάτι, ωστόσο, που όπως σημειώνει το BBC, δεν ισχύει, υπενθυμίζοντας την προσπάθειά του να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς.

Τα έξοδα του Twitter ξεπερνούσαν τα έσοδά του. Στα τελευταία οικονομικά αποτελέσμα πριν την έλευση του Μασκ, οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 5 δισ. δολ. το 2021, αλλά τα έξοδα και οι δαπάνες τα 5,5 δισ. δολάρια. Στην πραγματικότητα, είχε μόνο δύο κερδοφόρα έτη από το 2012.

Ο ίδιος εκτιμά πως το Twitter πλησιάζει στο σημείο να αναστραφεί η σχέση εσόδων – εξόδων και να καταστεί κερδοφόρο. «Ουδόλως περίεργο, η απόλυση 6,500 εργαζομένων βοηθά στην ελάφρυνση του κόστους» σχολιάζει αιχμηρά το BBC. 

Μπορεί το Twitter να πλησιάζει στο ορόσημο αυτό, ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει την κερδοφόρα πορεία και αν αξίζει η επένδυση των των 44 δισ. δολ. 

Θα υποχωρήσει στο πώς χαρακτηρίζεται το BBC

Ο Μασκ επιβεβαίωσε επίσης πως, μετά τις αντιδράσεις της τελευταίας εβδομάδας, θα αλλάξει την περιγραφή του BBC στο Twitter από «κρατικής χρηματοδότησης» σε «δημόσιας χρηματοδότησης».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βρετανίας υπέβαλε ένσταση στην περιγραφή του μέσου, τονίζοντας την ανεξαρτησία του οργανισμού που χρηματοδοτείται κυρίως από τον βρετανικό λαό μέσω ενός τηλεοπτικού τέλους στα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση.

Τα τέλη τηλεοπτικής χρήσης αντιστοιχούσαν στο 71% των συνολικών εσόδων του BBC ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022 – με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τις εμπορικές και άλλες δραστηριότητές του, όπως μεταξύ άλλων οι επιχορηγήσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στη συνέντευξη της Τετάρτης, ο Μασκ  σημείωσε πως «αν χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιεί το BBC για να αυτο-περιγραφεί, αυτό προφανώς θα ήταν εντάξει», υποσχόμενος να αλλάξει την περιγραφή. 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Η κατοχή του Twitter είναι επώδυνη – Διατεθειμένος να το πουλήσει

Twitter Gone: Το Twitter δεν υπάρχει πια – Τι έγινε

Τι άλλαξε μέχρι σήμερα στο Twitter ο Μασκ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News