Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 12:19
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Μάρτιο ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Περίπου 400.000 οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Μάρτιο ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται η 6η κατά σειρά «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα βασίζεται στον τζίρο και το εισόδημα του α’ τριμήνου του νέου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται ακόμη μία «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», η οποία θα διατεθεί τον Μάρτιο στη βάση του τζίρου του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Όσον αφορά τον 5ο κύκλο του προγράμματος, το οποίο «τρέχει» αυτή την στιγμή, υπολόγισε τους δικαιούχους σε 400.000.

Ειδική αναφορά έκανε και στους πρώτους τρεις κύκλους, καλώντας τους δικαιούχους να κάνουν λίγο υπομονή, έως ότου καθοριστεί το ακριβές ποσό, το οποίο δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι η εξίσωση με τους επόμενους κύκλους του προγράμματος.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι μέσω του click away παρατηρήθηκε βελτίωση των εσόδων σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα καλλυντικά, τα αξεσουάρ κ.α., παρότι απέφυγε να διευκρινίσει το πότε η υπηρεσία θα καταστεί εκ νέου λειτουργήσιμη. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ειδικότερα, η πτώση στον τζίρο του λιανεμπορίου έφτασε έως το -59% μέσα στο 2020, παρότι στο διάστημα 13 έως 31 Δεκεμβρίου, οι απώλειες αμβλύνθηκαν στο -40%.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για τη μείωση κατά 100% του ενοικίου Ιανουαρίου για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 Ιανουαρίου, επανέβαλε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος το 80% των απωλειών.

Εξήγησε δε, ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου. Στόχος, παράλληλα, είναι εντός του Ιανουαρίου να γίνει η πληρωμή και των ενοικίων του Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός προγράμματος, αντίστοιχου του προγράμματος «Γέφυρα», με στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα πακέτο επιδοτήσεων με στόχο την κάλυψη των δανείων τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News