Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 13:09
BUSINESS & FINANCE

ΕΤΕ: Τα 2 προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές

Ώθηση στις εξαγωγές έδωσαν το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο και η «πράσινη» τεχνολογία, σύμφωνα με την ΕΤΕ

ΕΤΕ: Τα 2 προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές

Τους δύο παράγοντες που οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τις ελληνικές εξαγωγές εξετάζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ στα πλαίσια της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν». Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ώθηση στις εξαγωγές έδωσαν το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο και η «πράσινη» τεχνολογία. Μάλιστα, η ΕΤΕ εκτιμά ότι οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας θα παραμείνουν βασική κινητήριος δύναμη, καθώς κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς σταθερά κατά την τελευταία 6ετια σε σχέση με τις λοιπές ελληνικές εξαγωγές (με την απόκλιση να είναι της τάξης των 6-7 ποσοστιαίων μονάδων).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2022 έκλεισε θετικά για τις εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου), επιτυγχάνοντας άνοδο της τάξης του 6% σε αποπληθωρισμένους όρους (σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη του μέσου όρου δεκαετίας). Εστιάζοντας στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνεται η συνέχιση της ανοδικής τάσης (αν και με ασθενέστερη δυναμική), ωστόσο το εύρος της ανόδου περιορίζεται σε όρους (i) κλάδων (καθώς 3 κλάδοι κάλυψαν σχεδόν το σύνολο της ανόδου) και (ii) προορισμών (με τη Δυτική Ευρώπη να καλύπτει το 80% της ανόδου). Εμβαθύνοντας σε επιμέρους προϊόντα, πρωταγωνιστικό ρόλο κατά το τελευταίο τρίμηνο είχαν:

  • το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο (+157% σε αποπληθωρισμένους όρους), επωφελούμενο από την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία (ξηρασία και μειωμένη παραγωγή σε ανταγωνιστικές Μεσογειακές χώρες), το οποίο ωστόσο συνεχίζει να χάνει σημαντική υπεραξία τυποποίησης.
  • τα «έντασης τεχνολογίας» μηχανήματα (+17% σε αποπληθωρισμένους όρους), σε μεγάλο βαθμό συνδεόμενα με «πράσινο» ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (όπως LED και ηλεκτρικοί μετρητές), τα οποία ξεχώρισαν σε μεγάλο εύρος προορισμών (από Βαλκάνια μέχρι Βόρεια Αμερική).

Παρά τη σταδιακή επιβράδυνση, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να ενισχύσουν οριακά τη θέση τους έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, με τους περισσότερους κλάδους να διατηρούν τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου. Σημειώνεται ότι επιμέρους προϊόντα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις (ελαιόλαδο και «πράσινος» ηλεκτρολογικός εξοπλισμός) επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους, και πέτυχαν αύξηση μεριδίων στις διεθνείς αγορές.

ΕΤΕ: Τα 2 προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές-1

Συνεκτιμώντας τις συγκρατημένες προσδοκίες εξαγωγικών παραγγελιών και τη συνεχιζόμενη (αν και χαμηλότερης έντασης) αβεβαιότητα σε βασικές αγορές της Ευρώπης, εκτιμούμε ότι το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές θα συνεχίσουν να κινούνται σε ήπια ανοδικούς ρυθμούς. Βάσει πρόδρομων δεικτών, εκτιμούμε ότι ως βασική κινητήριος δύναμη θα παραμείνουν οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς σταθερά κατά την τελευταία 6ετια σε σχέση με τις λοιπές ελληνικές εξαγωγές (με την απόκλιση να είναι της τάξης των 6-7 ποσοστιαίων μονάδων).

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ενίσχυση επενδύσεων R&D, αυξάνει την πιθανότητα σύγκλισης στο θετικό μας σενάριο για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εξαγωγών της τάξης του 8% ετησίως (έναντι 5% στο βασικό μας σενάριο). Παράλληλα, η ενισχυμένη παρουσία του cluster προϊόντων υψηλής τεχνολογίας μπορεί να ευνοήσει ευρύτερα την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ σε εξαγωγές τσίπουρου, ούζου και τσικουδιάς το 2022

Μείωση στις εισαγωγές και αύξηση εξαγωγών τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News