BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 820 μονάδες

Ξεχωρίζουν οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 820 μονάδες

Νέα προσπάθεια διάσπασης του τεχνικού ορίου των 820 μονάδων καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το ευρύτερο κλίμα ευφορίας των διεθνών αγορών, οι οποίες χθες έκλεισαν και πάλι σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, καταγράφει άνοδο κατά 0,91% και διαμορφώνεται στις 821 μονάδες, κερδίζοντας ήδη πάνω από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (σ.σ. μεσολάβησε η αργία των Θεοφανείων).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -με χαμηλό ημέρας το άνοιγμα 816 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 823 μονάδες- ενώ ιδιαίτερα υψηλός εμφανίζεται ο τζίρος, ο οποίος κυμαίνεται στα 13 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο και αναμέναμε μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου.

Τα καύσιμα του Γ.Δ. προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, με τις διεθνείς αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη την Τετάρτη, χάρη στις προσδοκίες για νέα δημοσιονομικής τόνωση στις ΗΠΑ, ως απόρροια της τριπλής εκλογικής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ξεχωρίζουν οι τράπεζες

Μεγάλη ώθηση από την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη λαμβάνει, όπως είναι εύλογο, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 2,50% και διαμορφώνεται στις 524 μονάδες. Μάλιστα, η άνοδος για Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank κυμαίνεται στο 3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,85% 0,9462 ευρώ
  • Attica Bank +0,43% 0,232 ευρώ
  • Eurobank +1,54% 0,6064 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,18% 2,238 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,04% 1,288 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν από το πρωί τις συναλλαγματικές κινήσεις, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει, ενισχυόμενη κοντά στο 3%. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Aegean, AΔΜΗΕ, Viohalco, Τιτάνα και Fourlis. 

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,4 δισ. ευρώ.

Η μεσοπρόθεσμη τάση

Το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, έχει ως μεγάλο στόχο του 2021 την επαναπροσέγγιση των 948 μονάδων, δηλαδή του υψηλότερου σημείου των τελευταίων 12 μηνών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεκλειδώσει και την κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν την απώτερη επιδίωξη των επενδυτών. Το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας (διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα.

Στο θετικό σενάριο, όπως έχουμε ξαναγράψει, συμβάλλει επιπλέον τόσο η εισροή των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και η σταδιακή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με μεγαλύτερο στοίχημα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, η διαρκής παράταση του lockdown στέλνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι το Χ.Α. θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα, καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων. Χωρίς ωστόσο, να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδίως όταν αρχίσουν να εκταμιεύονται τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επί του παρόντος, καταλήγει ο κ. Τζάνας, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το Γ.Δ. και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News