Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 12:16
BUSINESS & FINANCE

ΕΒΕΑ: Που οφείλονται οι καλές φορολογικές επιδόσεις του 2022

Παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ

ΕΒΕΑ: Που οφείλονται οι καλές φορολογικές επιδόσεις του 2022

Oι ενθαρρυντικές φορολογικές επιδόσεις του 2022, πάνω από το επίπεδο του προϋπολογισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή των επιχειρήσεων στην αύξηση των φορολογικών επιδόσεων, ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την πάγια θέση του ΕΒΕΑ ότι η μείωση των φόρων δε σημαίνει αναγκαστικά μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Αντίθετα, μπορεί να τα ενισχύσει σημαντικά, στο βαθμό που επιταχύνει την ανάπτυξη και αυξάνει το ΑΕΠ.

«Σήμερα το μοντέλο διεπαφής των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές έχει μετασχηματιστεί σε σημαντικό βαθμό. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το myData και μια σειρά από εφαρμογές, έχει βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης στη φορολογική νομοθεσία. Το κράτος ωφελείται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, από τον ακριβέστερο υπολογισμό των φορολογικών εσόδων, τον καλύτερο προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου των φορολογικών αρχών, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο», συνέχισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η κα Εφραίμογλου ανέφερε «Αυτό που κυρίως χρειάζεται να διασφαλιστεί, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός να μην περιοριστεί στο μοντέλο διεπαφής με το φορολογούμενο. Αλλά να επεκταθεί συνολικά στο μοντέλο λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι στοχευμένοι. Με εξορθολογισμό των προστίμων, ώστε να λειτουργούν πραγματικά ως κίνητρο προς συμμόρφωση».

Η κα Εφραίμογλου τόνισε ότι το ΕΒΕΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται να διασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα του Μητρώου του ΕΒΕΑ με την ΑΑΔΕ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου – που εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες απώλειες τόσο στις νόμιμες επιχειρήσεις, όσο και στα δημόσια έσοδα.

Είμαστε, επίσης, πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ενημέρωσης και επιμόρφωσης. Σε δράσεις που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες ιδιαίτερα επιχειρήσεις να προσαρμοστούν ταχύτερα και πιο αποδοτικά στο νέο περιβάλλον», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.  

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε: «Κάνουμε καθημερινά πράξη το όραμά μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη, το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Υιοθετήσαμε καινοτόμες πρακτικές για την ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών μας. Αναβαθμίσαμε το εργασιακό περιβάλλον και τις υποδομές, εκπαιδεύσαμε και αξιοποιήσαμε με τον βέλτιστο τρόπο τους ανθρώπους μας. Ενισχύσαμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Εφαρμόσαμε πρακτικές χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Προάγουμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας περιβάλλον ανάπτυξης για τον υγιή ανταγωνισμό και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυλαία σήμερα για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία – Πώς υπολογίζεται η δόση

Φορολογικές δηλώσεις: Τι να προσέξετε στα έντυπα Ε1 και Ε2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News