BUSINESS & FINANCE

Πώς φτάσαμε στον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος – Τι σημαίνει

Πώς φτάσαμε στον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος – Τι σημαίνει

Μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2022 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών όταν στον προϋπολογισμό υπήρχε πρόβλεψη για  πρωτογενές έλλειμα της τάξεως του 1,6%. Τα τελικά επίσημα  αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος Απριλίου και από την Eurostat. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, μια γεύση για καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είχε δώσει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του δεν βλέπει απλώς μηδενικό αποτέλεσμα για το 2022 αλλά βλέπει και πλεόνασμα. 

Η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs (που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας). 

Όπως αναφέρει η έκθεση, η θετική δημοσιονομική επίδοση οφείλεται εν μέρει στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή επίδρασή του στα δημόσια έσοδα. 

Παρότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του  έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά  αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο άσσο του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης.

Το καλύτερο δημοσιονομικό  αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές λίγο πριν άλλο ένα παράθυρο για την επενδυτική βαθμίδα ανοίξει. 

H εξέλιξη πρωτογενών αποτελεσμάτων 2018-2023

Πώς φτάσαμε στον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος – Τι σημαίνει-1

Στις 21 Απριλίου, η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της με τις πιθανότητες να  αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες παρόλο που μπροστά βρίσκονται οι εκλογές. 

Τρεις οίκοι αξιολόγησης -πρόκειται για τους DBRS, S&P και Fitch- πάντως έχουν σημειώσει πως δεν τους ανησυχούν οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς αν και η χρονοβόρος εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα είναι η συνέχιση της καλής πορείας δημοσιονομικής πολιτικής. 

Εάν στις 21 Απριλίου «κλείσει» το παράθυρο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδα από τον S&P οίκοι αξιολόγησης κρατήσουν στάση αναμονής σε αυτές τις αξιολογήσεις, τότε η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις 8 και στις 20 Σεπτεμβρίου είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για τους δύο οίκους να δώσουν να διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό αξιόχρεο. 

Διαβάστε επίσης: 

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα μηδένισε το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022

Η εκτίμηση-έκπληξη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, οι στόχοι και η επενδυτική βαθμίδα

Γραφείο Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 – Οι συστάσεις για υποδομές και θεσμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News