Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 16:38
BUSINESS & FINANCE

ΕΥ Γερμανίας: Διετής απαγόρευση ελέγχων για το σκάνδαλο Wirecard

Η αρμόδια γερμανική αρχή επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στην EY, ενώ της απαγόρευσε τους νέους ελέγχους σε εταιρείες δημοσίου συμφέροντος.

ΕΥ Γερμανίας: Διετής απαγόρευση ελέγχων για το σκάνδαλο Wirecard

Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στην EY να διεξάγει νέους ελέγχους σε εταιρείες δημοσίου συμφέροντος για δύο χρόνια, καθώς απέτυχε να αποκαλύψει την απάτη της Wirecard AG. H EY παραβίασε το επαγγελματικό της καθήκον κατά τον έλεγχο των ετήσιων εκθέσεων της εταιρείας πληρωμών για το 2016, το 2017 και το 2018, ανέφερε σε δήλωσή της η γερμανική αρχή ελέγχου APAS. Παράλληλα, επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στην EY, ενώ η απαγόρευση στις νέες ελεγκτικές εργασίες εξαιρεί τις ανανεώσεις συμβάσεων.

Η απόφαση είναι η πιο σκληρή κανονιστική τιμωρία για την EY Γερμανίας από το τέλος της Wirecard πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Υπήρξαν επίσης εμπορικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Commerzbank AG, της KfW και του DWS Group να απομακρυνθούν από την εταιρεία.

Η Wirecard, μια άλλοτε ισχυρή εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τον Ιούνιο του 2020, χρωστώντας στους πιστωτές σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού αποκαλύφθηκε μια «τρύπα» 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της, με την EY να εκτιμά πως  ήταν αποτέλεσμα μιας περίπλοκης παγκόσμιας απάτης.

«Λυπούμαστε που η απάτη στη Wirecard δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα και πήραμε σημαντικά διδάγματα από την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της EY Γερμανίας σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Το σημαντικό είναι ότι η EY Γερμανίας είναι μια διαφορετική εταιρεία σήμερα», ανέφερε, επισημαίνοντας αλλαγές στην αξιολόγηση κινδύνου απάτης της εταιρείας και στη διοικητική ομάδα.

Η αρχή APAS επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε ελεγκτές, ενώ είπε ότι δεν μπορούσε να τιμωρήσει άλλους επτά επειδή είχαν επιστρέψει την άδεια ελέγχου, τερματίζοντας ουσιαστικά τη δικαιοδοσία της APAS πάνω τους. Η EY και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EY: Οι καταναλωτικές προσδοκίες και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, κίνητρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη

CNBC: Περιπλέκεται το έργο των κεντρικών τραπεζών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News