Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 16:38
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ

NYSE: Άλλαξε πάλι γνώμη για τις κινεζικές εταιρείες

Πρόκειται για τις China Telecom, China Mobile και China Unicom

NYSE: Άλλαξε πάλι γνώμη για τις κινεζικές εταιρείες

Την αφαίρεση των τριών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Κίνας αποφάσισε τελικά το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανατρέποντας για δεύτερη φορά την απόφασή της.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντέλει θα αφαιρέσουν τις μετοχές των China Telecom, China Mobile και China Unicom από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η έκδοση μιας εντελώς διαφορετικής ανακοίνωσης, στην οποία ανατρεπόταν η αρχική απόφαση και διαμηνυόταν ότι οι τρεις κινεζικές εταιρείες θα παραμείνουν προς ώρας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει ότι θα διαγράψει τις παραπάνω κινεζικές εταιρείες, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Άμυνας για επιβολή περιορισμών σε όσες εταιρείες συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει καταρτίσει μια λίστα με όσες κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον κινεζικό στρατό ή την κινεζική κυβέρνηση.

Η αντίδραση της Κίνας

To περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιφυλάχθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν ένα δίκαιο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν μετοχές κινεζικών εταιρειών, οι οποίες ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό.

Το Πεκίνο είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή συκοφανία» και είχε διαβεβαιώσει ότι θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις της χώρας. Είχε απειλήσε δε, με την επιβολή αντίστοιχων μέτρων στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News