Business & Finance Κυριακή 2/04/2023, 19:40
BUSINESS & FINANCE

Σαλβίνι: Υπερβολική η απαγόρευση της Ιταλίας για το ChatGPT

Σαλβίνι: Υπερβολική η απαγόρευση της Ιταλίας για το ChatGPT

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας επέκρινε την Κυριακή την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της κυβέρνησης να απαγορεύσει προσωρινά το chatbot ChatGPT, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής φαίνεται υπερβολικός.

Η υποστηριζόμενη από τη Microsoft OpenAI έθεσε εκτός λειτουργίας το ChatGPT στην Ιταλία την Παρασκευή, αφού η Εθνική Υπηρεσία Δεδομένων εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και επειδή δεν είχε επαληθεύσει ότι οι χρήστες ήταν ηλικίας 13 ετών και άνω, όπως είχε ζητήσει.

Η κίνηση του Οργανισμού, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, έκανε την Ιταλία την πρώτη δυτική χώρα που λαμβάνει μέτρα κατά ενός chatbot που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

«Θεωρώ δυσανάλογη την απόφαση του Παρατηρητηρίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ανάγκασε το #ChatGPT να εμποδίσει την πρόσβαση από την Ιταλία», έγραψε στο Instagram ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι ηγέτης του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού Λέγκα.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Μεταφορών, δήλωσε ότι η κίνηση της ρυθμιστικής αρχής ήταν υποκριτική και ότι απαιτείται κοινή λογική, καθώς «τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αφορούν πρακτικά όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες».

Από την κυκλοφορία του πέρυσι, το ChatGPT έχει προκαλέσει μια τεχνολογική τρέλα, ωθώντας τους αντιπάλους να λανσάρουν παρόμοια προϊόντα και τις εταιρείες να το ενσωματώσουν ή να χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες στις εφαρμογές και τα προϊόντα τους.

Η OpenAI, η οποία απενεργοποίησε το ChatGPT για τους χρήστες στην Ιταλία κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού, δήλωσε την Παρασκευή ότι καταβάλλει προσπάθειες να πετύχει τη μείωση της χρήσης προσωπικών δεδομένων κατά την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της, όπως το ChatGPT.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με (την ιταλική υπηρεσία δεδομένων) και να τους εκπαιδεύσουμε σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και χρήσης των συστημάτων μας», ανέφερε.

Η απαγόρευση θα μπορούσε να βλάψει τις εθνικές επιχειρήσεις και την καινοτομία, δήλωσε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βρεθεί μια γρήγορη λύση και να αποκατασταθεί η πρόσβαση του chatbot στην Ιταλία.

«Κάθε τεχνολογική επανάσταση φέρνει μεγάλες αλλαγές, κινδύνους και ευκαιρίες. Είναι σωστό να ελέγχεται και να ρυθμίζεται μέσω μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών και νομοθετικών αρχών, αλλά δεν μπορεί να εμποδίζεται», είπε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News