Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 20:36

Σχέδιο της Ιταλίας για πώληση της Monte dei Paschi στην UniCredit

Η AMCO εξετάζει να αγοράσει το 60% των NPLs της UniCredit

Σχέδιο της Ιταλίας για πώληση της Monte dei Paschi στην UniCredit

Σχέδιο προκειμένου να αναλάβει ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) της UniCredit επεξεργάζεται η bad bank της Ιταλίας, γνωστή ως AMCO.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην ελάφρυνση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, προκειμένου αυτή να καταστεί ικανή να προχωρήσει στην εξαγορά της προβληματικής κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η AMCO εξετάζει να αγοράσει το 60% των NPLs της UniCredit ή αλλιώς περίπου 14 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της και θα διευκολύνει την προοπτική επένδυσης στη Monte dei Paschi, η οποία εδώ και χρόνια έχει καταστεί συνώνυμο της τραπεζικής κρίσης στη γειτονική χώρα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μάλιστα, οι σχετικές εξελίξεις να «τρέξουν» έως τα τέλη του Ιανουαρίου κι αυτό, παρά τις ενδοκυβερνητικές τριβές, οι οποίες παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Η συνολική λύση της AMCO, πέραν της αγοράς των 14 δισ. ευρώ NPLs της UniCredit, φαίνεται ότι προβλέπει και την αγορά 10 δισ. ευρώ NPLs από την Monte dei Paschi.

«Δεν είναι εφικτό να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα μέχρι τέλη Ιανουαρίου, αλλά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σημαντική πρόοδο στον καθορισμό των λύσεων που θα μας οδηγήσουν σε deal» δήλωσε στο Reuters ανώνυμη πηγή.

Τις όλες εξελίξεις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προκλήσεις ενός τέτοιου deal είναι πολλές και πολύπλοκες, δεδομένης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Monte dei Paschi, αλλά και της απροθυμίας της UniCredit να προβεί σε κινήσεις που θα τη ζημιώσουν σε επίπεδο κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Monte Paschi κρατικοποιήθηκε το 2017, προκειμένου να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία. Μέχρι στιγμής, έχει στοιχίσει στο ιταλικό δημόσιο σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News