Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 22:31
BUSINESS & FINANCE

Ο Λευκός Οίκος προτείνει αυστηρότερους κανόνες και νέα τεστ για τις τράπεζες

Ο Λευκός Οίκος προτείνει αυστηρότερους κανόνες και νέα τεστ για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης που οδήγησε στην πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Πέμπτη τις ομοσπονδιακές τραπεζικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να θεσπίσουν μια σειρά αλλαγών για την αυστηροποίηση των κανόνων. Κανένα από τα μέτρα δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την επαναφορά των κανόνων για τις τράπεζες με ενεργητικό μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων -κατηγορία στην οποία υπάγεται η Silicon Valley Bank- συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ρευστότητας, των ενισχυμένων stress tests και των λεγόμενων «βιβλίων επιβίωσης» που δείχνουν πώς θα μπορούσαν να εκκαθαριστούν οι τράπεζες αυτού του μεγέθους.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης: 

  • ετήσια stress tests για τις τράπεζες αυτού του εύρους, αντί για κάθε δύο χρόνια
  • μείωση του χρόνου εφαρμογής των stress tests όταν οι τράπεζες φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία
  • ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν την αύξηση των επιτοκίων

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τις εκκλήσεις να μην συμμετέχουν οι κοινοτικές τράπεζες στο κόστος αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη της SVB και της Signature Bank, που χρεοκόπησαν. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Federal Deposit Insurance Corp. να ενισχύσει το ταμείο χωρίς να βασίζεται στις κοινοτικές τράπεζες.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς ο Biden αναζητά εργαλεία για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης και την αποτροπή μιας νέας χρεοκοπίας. Η Lael Brainard, η πρώην αντιπρόεδρος της Fed, η οποία τώρα ηγείται του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Biden, έχει υποστηρίξει ότι η Fed προχώρησε περισσότερο από όσο έπρεπε στην κατάργηση των κανονισμών στο πλαίσιο των μέτρων που θέσπισε το Κογκρέσο το 2018.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σε δημοσιογραφική ενημέρωση, δήλωσε ότι θα εναπόκειται τελικά στις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν σε ισχύ τις αλλαγές, αλλά ότι η κυβέρνηση είχε μιλήσει μαζί τους κατά την προετοιμασία των προτάσεών της.

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen αναμένεται ότι σε ομιλία της την Πέμπτη θα διαμηνύσει ότι οι προσπάθειες απορρύθμισης μπορεί να έχουν  υπερβεί τα εσκαμμένα και να έχουν συμβάλει στην πρόσφατη κρίση. 

Η Yellen σκοπεύει να πει ότι είναι σημαντικό να «επανεξετάσουμε αν τα τρέχοντα εποπτικά και ρυθμιστικά μας καθεστώτα είναι επαρκή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες».

Οι προοδευτικοί νομοθέτες έχουν επισημάνει την απελευθέρωση του 2018 ως παράγοντα που συνέβαλε στις χρεοκοπίες των τραπεζών, ενώ οι συντηρητικοί νομοθέτες που την υποστήριξαν επέρριψαν την ευθύνη αλλού, όπως στις ρυθμιστικές αρχές.

Η ανατροπή των τραπεζικών κανονισμών υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump συγκέντρωσε τις ψήφους περισσότερων από δώδεκα Δημοκρατικών γερουσιαστών.

Η Fed έχει ξεκινήσει έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια και το Κογκρέσο είναι πιθανό να ξεκινήσει τις δικές του έρευνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News