Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 19:05
BUSINESS & FINANCE

Μηδενικές οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σ. Αραβία

Για πρώτη φορά έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια

Μηδενικές οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σ. Αραβία

Μηδενικές ήταν την προηγούμενη εβδομάδα οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία -για πρώτη φορά έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνδέεται και με τις συνθήκες της πανδημίας, καθώς τα τάνκερς από τη Σ. Αραβία χρειάζονται έως και έξι εβδομάδες, προκειμένου να δέσουν στους τερματικούς σταθμούς είτε των δυτικών είτε των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τον σαουδαραβικό «χρυσό» δεν είναι κάτι που ξεκίνησε μέσα στην πανδημία. Αντίθετα, η συγκεκριμένη τάση χρονολογείται από το 2016.

Αυτό οφείλεται αφενός στη μείωση της αμερικανικής ζήτησης, καθώς πλέον ένα μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτεται κι από την εγχώρια παραγωγή, αφετέρου στην περικοπή της παραγωγής των χωρών-μελών του OPEC, του οποίου ηγείται το Ριάντ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πάντως, η ροή του αραβικού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα, ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν.

Κι αυτό, διότι τυχόν άρση του εμπάργκο προς το Ιράν (σ.σ. ο νέος πρόεδρος στηρίζει μια τέτοια προοπτική), θα σηματοδοτήσει την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και την «αποδέσμευση» σημαντικών ποσοτήτων αραβικού πετρελαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να διοχετευτούν προς τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News