Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 18:42
BUSINESS & FINANCE

Σε έκδοση ομολόγου – μαμούθ προχωρά η Alibaba

Eπιδιώκει να αντλήσει από 5 έως 8 δισ. δολάρια

Σε έκδοση ομολόγου – μαμούθ προχωρά η Alibaba

Μία από τις μεγαλύτερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα η Alibaba Group, προσδοκώντας την άντληση έως και 8 δισ. δολαρίων.

Στόχος της διοίκησης είναι η απόσπαση της ψήφου εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, ενόσω ο συνιδρυτής της εταιρείας, Τζακ Μα, αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις από το καθεστώς της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η κινεζική εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει από 5 έως 8 δισ. δολάρια, μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Η επιτυχής ανταπόκριση των επενδυτών θα μετουσιωθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Alibaba, η οποία δέχεται κλιμακούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές του Πεκίνου.

Πρόσφατα, ενδεικτικά, η Κίνα «μπλόκαρε» την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της θυγατρικής Ant Group, ύψους 35 δισ. δολαρίων, ενώ προώθησε μια σειρά νέων κανόνων για τον περιορισμό της ισχύος των διαδικτυακών γιγάντων.

Εκτός αυτού, μάλιστα, επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba για εξαγορές και συγχωνεύσεις που είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια.

«Βλέπουμε την έκδοση ως μία εξερεύνηση, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την Ant και τον Τζακ Μα» σημειώνει η Lucror Analytics, η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη. «Ίσως καταδείξει πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται οι διεθνείς επενδυτές το ταχέως εξελισσόμενο εποπτικό περιβάλλον στην Κίνα».

Η Alibaba, εξάλλου, δεν φαίνεται να «καίγεται» για ρευστότητα, καθώς τα ταμειακά αποθέματα έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε σχεδόν 90 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η διοίκηση «καλοβλέπει» τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά των ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι ομόλογα αξίας 18 τρισ. δολαρίων έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει αρνητικές αποδόσεις.

Η Alibaba είχε βγει στις αγορές και το 2014, αντλώντας σχεδόν 8 δισ. δολάρια, αμέσως μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το 2017, ακολούθησε ακόμη μία έκδοση, η οποία απέφερε 7 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κινεζική εταιρεία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά πολλά υποσχόμενων τεχνολογικών -και όχι μόνο- εταιρειών, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα των logistics και των υπηρεσιών clouds.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News