Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 10:53
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Σημαντική μείωση των τιμών – Προβληματίζει ο δομικός πληθωρισμός

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο - Ο δομικός πληθωρισμός στο 7,5%

Ισπανία: Σημαντική μείωση των τιμών – Προβληματίζει ο δομικός πληθωρισμός

Υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, αν και οι επίμονες πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό υπογραμμίζουν το δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς ζυγίζει πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Ο εναρμονισμός με την ΕΕ πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε τον Μάρτιο στο 3,1%, καταγράφοντας σημαντική μείωση από το 6% του Φεβρουαρίου και πολύ πιο κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg για πληθωρισμό 3,7%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από το 7,6% του Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι παρόμοια με την Ισπανία, θολώνοντας τα νερά ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής εν μέσω της πιο επιθετικής εκστρατείας σύσφιγξης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Το έργο για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, εξαιτιας των εντάσεων στον τραπεζικό τομέα σε όλο τον κόσμο που απειλούν να εμποδίσουν την πίστωση και να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Τα στοιχεία στην Ισπανία προσφέρουν μια πρώτη γεύση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, εν αναμονή αργότερα μέσα στην ημέρα των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, ενώ θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για ολόκληρη την Ένωση την Παρασκευή.

Οι αναλυτές αναμένουν απότομες επιβραδύνσεις μετά την αντιστροφή της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επανέρχονται τα «γεράκια» της ΕΚΤ – Ζητούν νέες αυξήσεις επιτοκίων

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News