Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 10:27
BUSINESS & FINANCE

BlackRock: Λάθος οι προβλέψεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων φέτος

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο βλέπει θετικά τα ομόλογα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό

BlackRock: Λάθος οι προβλέψεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων φέτος

Την άποψη ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι φόβοι για τραπεζική κρίση κλυδωνίζουν τις αγορές, εκφράζει η BlackRock Inc.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο βλέπει με καλό μάτι τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλοι που προσφέρουν προστασία από τις αυξανόμενες τιμές – θεωρώντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν επικείμενες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.

«Αυτή η φορά θα είναι διαφορετική, καθώς η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα δεν θα σταματήσουν τη μάχη τους ενάντια στον πληθωρισμό», όπως εκτιμούν οι αναλυτές της BlackRock σε σημειώμά τους.

«Δεν προβλέπουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος – αυτή θα ήταν η παλιά μέθοδος όταν οι κεντρικές τράπεζες θα έσπευδαν να σώσουν την οικονομία καθώς χτυπούσε η ύφεση», αναφέρουν οι αναλυτές στρατηγικής. «Βλέπουμε μια νέα, πιο διαφοροποιημένη φάση περιορισμού του πληθωρισμού στον ορίζοντα: λιγότερες μάχες αλλά και πάλι χωρίς μειώσεις επιτοκίων».

BlackRock: Λάθος οι προβλέψεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων φέτος-1

Η εκτίμηση της BlackRock αντιτίθεται με εκείνη των TD Securities και DoubleLine Capital, οι αναλυτές των οποίων εκφράζουν την άποψη ότι η Fed κάνει λάθος σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης. Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse Group αυτόν τον μήνα αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να επανεξετάσουν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, ενώ πυροδοτούν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών – οι οποίοι είναι οι πιο ευαίσθητοι τίτλοι ως προς τις αλλαγές στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας – εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σχεδόν από τα χαμηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τη μετάδοση της τραπεζικής κρίσης μειώθηκαν. Την ώρα που οι επενδυτές επέστρεψαν στην προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, θεωρούν επίσης ότι οι αγορές δεν έχουν ξεφύγει ακόμη εντελώς και μπορεί να υπάρχει χαλάρωση κατά περίπου 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία συνηγορούν με την άποψη της BlackRock ότι η Fed μπορεί να «υποτιμά πόσο επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός  λόγω μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας». Οι βασικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός φαινόταν έτοιμος να παραμείνει για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μόνο εάν επικρατούσε μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε», δήλωσαν οι αναλυτές της BlackRock.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος του ντόμινο, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και πώς μπορεί να αποφευχθεί μια νέα κρίση

Νικητές αμερικανικά ομόλογα και ευρωπαϊκές μετοχές από μία παύση στην πολιτική σύσφιγξης της Fed

Bloomberg: Τέλος στην εσωτερική ανακωχή της ΕΚΤ – Νέες αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News