Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 17:28
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Τέλος στην εσωτερική ανακωχή της ΕΚΤ – Νέες αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια»

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέρχονται με ρητορική για αυξήσεις επιτοκίων - Προσοχή ζητά κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας

Bloomberg: Τέλος στην εσωτερική ανακωχή της ΕΚΤ – Νέες αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια»

Μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε σήμα σχετικά με την επόμενη κίνησή της ως προς τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι – «γεράκια» πιέζουν σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη.

Αντιθέτως, τα λεγόμενα «περιστέρια» της ΕΚΤ, στα οποία περιλαμβάνεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζονται προσηλωμένοι στις εκκλήσεις τους για προσοχή σχετικά με τα επόμενα βήματα. «Δεν πρέπει να προβούμε σε καμία δέσμευση», δήλωσε στο Παρίσι ο κ. Στουρνάρας. «Χαίρομαι που αποφασίσαμε στην τελευταία μας συνάντηση ότι δεν θα δώσουμε guidance».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη σύσφιξη στο σημερινό περιβάλλον θα σήμαινε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε πριν από το ξέσπασμα των αναταράξεων, δεδομένων των επιπτώσεων που παρατηρούνται τώρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Ορισμένοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συζητούν για μεγαλύτερα κόστη δανεισμού, μετά την προαναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων της Fed και ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει να υποχωρεί, καθώς έχει οικοδομηθεί ένα τείχος εμπιστοσύνης ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης έχει τον έλεγχο της αγοράς.

«Χωρίς το επεισόδιο με τις τράπεζες, θα ήμουν πολύ σίγουρος ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμα μία κίνηση τον Μάιο», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας, Klaas Knot. «Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να προβούμε σε ένα ακόμα βήμα τον Μάιο, αλλά δεν γνωρίζω το μεγεθός του», είπε, υπονοώντας μια ακόμη αύξηση επιτοκίων. Πάντως, o Knot συμφωνεί με τον Γ. Στουρνάρα ότι χρειάζεται προσοχή ως προς το μέγεθος της περαιτέρω σύσφιγξης.

Ο Knot μίλησε στον απόηχο αντίστοιχων δηλώσεων συναδέλφων του, όπως τους τραπεζίτες της Αυστρίας και της Γερμανίας. «Πρέπει να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τολμηροί και αποφασιστικοί», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, την Τετάρτη. «Η δουλειά μας δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί όπως αναμένεται, περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να ακολουθήσουν», πρόσθεσε. Ο Αυστριακός συνάδελφός του, Robert Holzmann, μίλησε επίσης με επιθετικούς όρους, λέγοντας ότι «πιθανότατα θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων τον Μάιο».

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τις αγορές, μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,25% θεωρείται σχεδόν σίγουρη τον Μάιο, ενώ μια νέα αύξηση στο 3,5% αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Γεγονός είναι ότι όλοι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συμφωνούν συμφωνώ ότι με την τρέχουσα συγκυρία και με το ημερολογιακό πρόγραμμα να έχει ορίσει την επόμενη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου, κανείς δεν θα βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Καμία ειλημμένη απόφαση για τα επιτόκια

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε ρότα, ίσως όμως αναγκαστεί την επόμενη φορά 

Στουρνάρας στο CNBC: Θετική η άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News