Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 22:37
ΒUSINESS & FINANCE

FDIC: Δίδει στην First Citizens πιστωτική γραμμή 70 δισ.δολαρίων για την SVB

FDIC: Δίδει στην First Citizens πιστωτική γραμμή 70 δισ.δολαρίων για την SVB

Η εξαγορά της SVB Financial Group από τη First Citizens BancShares συνοδεύθηκε από μία ασυνήθιστη γραμμή πίστωσης της τάξης των 70 δισ.δολαρίων που δόθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). 

H χρηματοδότηση έχει ως στόχο να βοηθήσει τη First Citizens να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα προκύψουν τα επόμενα δύο χρόνια καθώς θα ενσωματώνει τη SVB στις δραστηριότητές της. 

«Αυτό δεν είναι τυπικοί όροι συμφωνίας για έναν αγοραστή που αγοράζει μία τράπεζα η οποία έχει καταρρεύσει. Αναφανδόν, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της FDIC να διευκολύνει την κατάσταση παράσχοντας μία ασπίδα ρευστότητας για το υψηλό επίπεδο των ανασφάλιστων καταθέσεων της SVB», αναφέρει ο Jerry Comizio, καθηγητής στο American University και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Η New York Community Bancorp δεν ανέφερε πιστωτική γραμμή από την FDIC όταν αγόρασε τη Signature Bank και είναι άγνωστο εάν κάποια άλλη τράπεζα έλαβε τέτοιου είδους βοήθεια σε προηγούμενες συμφωνίες με τράπεζες που έχουν καταρρεύσει. Η FDIC προσπάθησε να αποφύγει το χαρακτηρισμό κρατική διάσωση για τις τράπεζες που στήριξε, ενώ έκανε τον κόπο να επισημάνει ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της SVB δεν έχουν λάβει χρήματα από τη συμφωνία.

«Αυτή η συμφωνία έγινε με το λιγότερο κόστος για την υπηρεσία. Εάν η First Citizens – ή οιαδήποτε άλλη τράπεζα – δεν ερχόταν προς διάσωση, τότε θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε εκκαθάριση της τράπεζας, κάτι που θα αποδεικνυόταν περισσότερο κοστοβόρο για την υπηρεσία ασφάλισης καταθέσεων», ανέφερε εκπρόσωπος της FDIC. 

H μετοχή της First Citizens ενισχύθηκε 52%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών, αφότου ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της εξαγοράς. Ωστόσο, η FDIC πήρε μέρος από τα κέρδη αυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η υπηρεσία έλαβε δικαιώματα μετοχών της First Citizens αξίας 500 εκατ.δολαρίων. Η πιστωτική γραμμή είναι για πέντε χρόνια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News