BUSINESS & FINANCE

Δεύτερη ζωή σε πέντε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας

Δεύτερη ζωή σε πέντε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας

Την επιστροφή τους στη σύγχρονη εποχή, με νέες χρήσεις και έχοντας υποστεί εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, διεκδικούν μερικά από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, που χρονολογούνται ακόμη και από τον 19ο αιώνα. Ακίνητα με σημαντική ιστορία, αρχιτεκτονική και πολιτισμική, αλλά και με αισθητική μιας διαφορετικής εποχής, επιχειρείται να αναβιώσουν, έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην αφάνεια και στην υποβάθμιση, χάνοντας μέρος της παλιάς αίγλης τους. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν αναλάβει τα αντίστοιχα έργα ανακατασκευής και επιστροφής στην αγορά ακινήτων είτε ως νέοι ιδιοκτήτες είτε ως μισθωτές με συμβάσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης.

Δεύτερη ζωή σε πέντε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας-1

Μέγαρο Σλήμαν – Μελά

Ενα ακίνητο-κόσμημα που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του e-ΕΦΚΑ είναι το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά, ένα από τα έργα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3. Πρόκειται για συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Αποτελείται ουσιαστικά από το μεγάλο τετραώροφο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία της Πανεπιστημίου και της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και από το ακίνητο που βρισκόταν το πάλαι ποτέ Ωδείο Αθηνών, στη Φειδίου 3.

Το μεγαλύτερο από τα δύο κτίρια οικοδομήθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και στέγαζε γραφεία, ενώ στην εσωτερική αυλή του βρίσκεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στο ισόγειο φιλοξενούνταν ορισμένα καταστήματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο Ιντεάλ, στέκι των Αθηναίων για σχεδόν έναν αιώνα, όπως επίσης και το κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον», που άνοιξε τις πόρτες του το 1926, λειτουργώντας μέχρι το 2017. Αντιστοίχως, το έτερο κτίριο της Φειδίου, που είναι και διατηρητέο, κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και στη διάρκεια της ιστορίας του έχει φιλοξενήσει την πρεσβεία της Αυστρίας και την προσωπική κατοικία του πρέσβη. Επίσης, μέχρι το 1971 φιλοξενούσε το Ωδείο Αθηνών.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, το μεγαλύτερο από τα δύο ακίνητα του συγκροτήματος, επιφάνειας 7.115 τ.μ., θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο από τον όμιλο Μήτση, στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμετάλλευσης που πραγματοποίησε ο ΕΦΚΑ στις 8 Δεκεμβρίου του 2022. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει ο ανάδοχος ανέρχεται σε 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ ως ελάχιστο μίσθωμα είχε οριστεί το ποσό των 70.000 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 35 ετών, με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια.

«Μέγας Αλέξανδρος» και «Μπάγκειον»

Δημιουργίες του Ερνέστου Τσίλλερ, τα «δίδυμα» νεοκλασικά που δεσπόζουν εκατέρωθεν της οδού Αθηνάς, επί της πλατείας Ομονοίας, οδεύουν προς αξιοποίηση έπειτα από δεκαετίες. Αμφότερα τα ακίνητα λειτούργησαν ως ξενοδοχεία προπολεμικά, με τις επωνυμίες «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος». Ωστόσο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε η παρακμή και μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχαν πλέον πάψει να λειτουργούν, εκτός από τη φιλοξενία ορισμένων καταστημάτων στο ισόγειό τους.

Κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με χρονική απόσταση πέντε ετών, με δαπάνες του Ιωάννη Μπάγκα, εκ των εθνικών ευεργετών, ο οποίος δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στο Δημόσιο.

Το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός από το Μπάγκειο Ιδρυμα, με στόχο τη μακροχρόνια εκμίσθωση των δύο ακινήτων για τα προσεχή 50 χρόνια. Λόγω της θέσης αλλά και της ιστορικότητάς τους, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επαναλειτουργία τους ως ξενοδοχείων, εφόσον ασφαλώς εκδηλωθεί και το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αρσάκειο Μέγαρο Στοά του Βιβλίου

Από τα πλέον ιστορικά και αναγνωρίσιμα κτίρια του κέντρου της Αθήνας αποτελεί το συγκρότημα του Αρσακείου στην οδό Πανεπιστημίου, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Στοά του Βιβλίου. Το οικόπεδο πρωτοαγοράστηκε το 1841, πριν από σχεδόν δύο αιώνες, και το 1852 ξεκίνησε να λειτουργεί εκεί κτίριο που στέγαζε τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, την οποία χορηγούσε ο Απόστολος Αρσάκης. Το 1858 με δωρεά της Ελένης Τοσίτσα αποκτήθηκε ένα ακόμη γειτονικό οικόπεδο, ενώ το 1868 αγοράστηκε και το υπόλοιπο τμήμα τού εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου. Τα κτίρια στη σημερινή τους μορφή οικοδομήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1925, κι αφού προηγήθηκε η κατεδάφιση των αρχικών κτισμάτων. Τότε διαμορφώθηκε και η στοά Αρσακείου, το 1933 μετακόμισε εκεί το σχολικό συγκρότημα, ενώ το 1934 τμήμα του ακινήτου εκμισθώθηκε στο ελληνικό Δημόσιο (επί της Πανεπιστημίου), όπου φιλοξενούνταν τα δικαστήρια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στο πίσω τμήμα των κτιρίων δημιουργήθηκε το 1930 ο κινηματογράφος Ορφέας, που λειτούργησε μέχρι το 1982, ενώ στο υπόγειό του στεγαζόταν από το 1954 και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Σήμερα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση της Στοάς του Βιβλίου σε food hall, έναν προορισμό γευσιγνωσίας και ελληνικής κουζίνας. Αυτή προωθείται από τον νέο χρήστη του ακινήτου, τη Legendary Foods, που έχει υπογράψει από το 2019 σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η επένδυση γίνεται με τη συμμετοχή της οικογένειας εφοπλιστών Οικονόμου και έμπειρων στελεχών, όπως ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, πρώην μέτοχος και ιδρυτής της βιομηχανίας ελιάς κι ελαιολάδου Gaea.

Χρήστου Λαδά

Την επανάχρηση της ιστορικής έδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ως ενός σύγχρονου χώρου γραφείων προωθεί η γερμανική εταιρεία Ehret+Klein. Το ακίνητο της οδού Χρήστου Λαδά 1-3, στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκε αντί ποσού της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο, με σκοπό να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο χώρο γραφείων.

Το κτίριο της Χρ. Λαδά, επιφάνειας 3.500 τ.μ., έχει ταυτιστεί με τον ΔΟΛ και την ιστορία του ήδη από την περίοδο του Εμφυλίου και στη συνέχεια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μετά, με τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», που ξεκίνησαν να εκδίδονται μετά την Κατοχή από τον Δημ. Λαμπράκη. Το 1980 το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να διευκολύνει τη φιλοξενία τόσο των εφημερίδων όσο και των περιοδικών του συγκροτήματος. Το κτίριο του ΔΟΛ ήταν μέρος του Project Jupiter, το οποίο μεταβίβασε η Alpha Bank στον επενδυτικό όμιλο Apollo το 2018. Η Alpha Bank είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2017, στο πλαίσιο του τότε πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του πτωχευθέντος ΔΟΛ.

Το «Πεντελικόν» στην Κηφισιά

Νέα «ζωή» αναμένει ένα από τα ξενοδοχεία που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με την κοσμική Αθήνα μιας άλλης εποχής. Ο λόγος για το «Πεντελικόν» στην Κηφισιά (Κεφαλάρι), το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1923 κι εγκαινιάστηκε το 1927. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό οίκημα, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κριεζή, Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη και με αρχικό ιδιοκτήτη τον Ιωάννη Γκάβα. Σήμερα το ξενοδοχείο ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου, μέσω της εταιρείας SCD Group. Το ακίνητο αποκτήθηκε το 2015, μέσω πλειστηριασμού της Alpha Bank, και λίγο αργότερα το επιχειρηματικό πλάνο ανάπλασης του ακινήτου εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου για επιχορήγηση. Το κτίριο θα αναπλαστεί πλήρως ώστε να επαναλειτουργήσει το 2024, εκ νέου ως ξενοδοχείο, με δυναμικότητα 117 δωματίων. Πριν από περίπου ένα χρόνο ανακοινώθηκε σχετική συμφωνία ανάμεσα στην SCD και στον ξενοδοχειακό όμιλο Hilton. Βάσει αυτής, ο αμερικανικός όμιλος θα αναλάβει τη λειτουργία του ξενοδοχείου, το οποίο θα ενταχθεί στην αλυσίδα Curio της Hilton. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 18 εκατ. ευρώ. Στο «Πεντελικόν» έχουν φιλοξενηθεί ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, όπως οι πρωθυπουργοί Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πιπινέλης, Στέφανος Στεφανόπουλος, Σπύρος Μαρκεζίνης, αλλά και οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και η βασίλισσα Φρειδερίκη ακολουθούμενη συχνά από την κόρη της, πριγκίπισσα Ειρήνη.

Διαβάστε επίσης: 

Υπερπολυτελείς βίλες 3.000 τ.μ. στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Real estate: Ανοδικά η ζήτηση για καταστήματα και γραφεία

Ανάρπαστα τα 50 διαμερίσματα στο Hilton

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News