Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 09:27
BUSINESS & FINANCE

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στους «πολυθεσίτες» των διοικητικών συμβουλίων 

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στους «πολυθεσίτες» των διοικητικών συμβουλίων 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά από τις εισηγμένες εταιρείες να διερευνούν ιδιαιτέρως, την ιδιότητα ή τη θέση που τυχόν κατέχουν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου ή της Επιτροπής Ελέγχου της κάθε εταιρείας, ταυτόχρονα και σε άλλα Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπές Ελέγχου ή ως επικεφαλής σε Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου άλλων εισηγμένων εταιρειών. 

Ειδικότερα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις απορρέουσες εξ αυτής της ιδιότητας, επαγγελματικές ή προσωπικές δεσμεύσεις και συνθήκες, ιδίως δε τυχόν ζητημάτων ανεξαρτησίας και σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας και σε συνδυασμό με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και τις Εγκυκλίους, περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και Οργάνωσης της Επιτροπής Ελέγχου.

Εσωτερικός έλεγχος 

Στην ίδια επιστολή προς τις εισηγμένες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά ακόμη την πιστή τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για την αξιολόγηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου από ανεξάρτητο αξιολογητή.

Η πρώτη αξιολόγηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.03.2023, με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2022 και περίοδο αναφοράς 17.07.2021 – 31.12.2022. Συνεπώς, η πρώτη αναφορά στην Έκθεση Αξιολόγησης αναμένεται να περιλαμβάνεται στη Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της 31.12.2022.

Σημειώνεται ότι, οι Εταιρείες οφείλουν να περιλαμβάνουν στη Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης:

  • Τον χρόνο διενέργειας της αξιολόγησης, καθώς και τα στοιχεία του αξιολογητή.
  • Τα αποτελέσματα της Έκθεσης Αξιολόγησης, με σύντομη αναφορά στα σημαντικά ευρήματα που περιλαμβάνονται σε αυτή.
  • Την απόκριση της Διοίκησης της Εταιρείας για τα ανωτέρω σημαντικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μίας σύντομης αναφοράς στα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τους και των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.
  • Σύντομη αναφορά απολογιστικά στις τυχόν ενέργειες που προέβη η Εταιρεία μέσα στο έτος αναφοράς για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ευρημάτων, με βάση και το προαναφερόμενο σχέδιο δράσης

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News