Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 10:57
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κέρδη στην Ευρώπη με «οδηγό» τις τράπεζες

Κέρδη στην Ευρώπη με «οδηγό» τις τράπεζες

Με άνοδο άνοιξαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους οικονομικά «ευαίσθητους» κλάδους, όπως ενέργεια και τράπεζες, να καθοδηγούν τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τη νίκη των Δημοκρατικών στις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές της πολιτείας της Τζόρτζια που θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Μέχρι αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,4%, ενώ από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 0,8% και ο DAX στην Φρανκφούρτη 0,3%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι τράπεζες, με κέρδη 2,5%, μαζί με αυτοκινητοβιομηχανία και τις ασφαλιστικές με κέρδη άνω του 1%. 

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι BP, Royal Dutch Shell και Total, χάρη στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών πετρελαίου, που άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, αφότου η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να μειώσει σημαντικά την παραγωγή της. 

Ωστόσο, η υπαναχώρηση των κλάδων υγείας, τροφίμων και τεχνολογίας συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια. 

Με κέρδη και η Ασία

Σημαντικά κέρδη όμως κατέγραψαν σήμερα και οι αγορές στην Ασία. Ο δείκτης των blue chip στην Κίνα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών, καταγράφοντας ανοδικό σερί επί πέντε συναπτές συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διατηρήσει τα μέτρα στήριξης. Ο δείκτης CSI300 των blue chip ενισχύθηκε 0,92%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιανουαρίου του 2008, ενώ ο δείκτης Composite στη Σαγκάη σημείωσε κέρδη 0,63% με το προβάδισμα να το έχει ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο 2,4%. 

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι ο δείκτης KOSPI στη Σεούλ «έσπασε» προς στιγμή το φράγμα των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ανάκαμψη των εξαγωγών.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News