Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 20:37
BUSINESS & FINANCE

Το TikTok θα ήταν δύσκολο να απαγορευτεί στις ΗΠΑ χωρίς νέο νόμο, λένε ειδικοί

Το TikTok θα ήταν δύσκολο να απαγορευτεί στις ΗΠΑ χωρίς νέο νόμο, λένε ειδικοί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για να απαγορεύσει τη δημοφιλή κινεζικής ιδιοκτησίας (ανήκει στην κινεζική ByteDance) εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, αλλά οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εξαρτάται πιθανότατα από την ψήφιση ενός νέου νόμου που ενισχύει την εξουσία της κυβέρνησης να ρυθμίζει τον δημόσιο λόγο, δήλωσαν ορισμένοι εμπειρογνώμονες.

Οι πιέσεις για την απαγόρευση του TikTok αυξάνονται, λόγω των φόβων ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να λογοκρίνει περιεχόμενο, να επηρεάσει χρήστες και να διαβιβάσει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών στο Πεκίνο, ισχυρισμούς που η εταιρεία αρνείται.

Αμερικανικά δικαστήρια μπλόκαραν μια προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ το 2020 να απαγορεύσει την εφαρμογή, με εκτελεστικό διάταγμα που παρείχε στο υπουργείο Εμπορίου παρόμοιες εξουσίες με την πράξη RESTRICT, εν μέρει με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κίνηση παραβίαζε την προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση για τον αποκλεισμό της εφαρμογής εξαρτάται πιθανότατα από την ψήφιση νομοθεσίας, όπως το RESTRICT ACT, ένα διακομματικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από γερουσιαστές αυτόν τον μήνα και παρέχει στο υπουργείο Εμπορίου νέες εξουσίες για την απαγόρευση ξένης τεχνολογίας που αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Αυτό θα παρέκαμπτε την προστασία του λόγου που ενσωματώνεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, δήλωσαν δικηγόροι και ειδικοί παρατηρητές της αγοράς της Κίνας. 

«Το RESTRICT είναι πραγματικά χρήσιμο επειδή δίνει αυτή την εντελώς νέα νομική εξουσία, που δεν έχει καμία από αυτές τις δυσκολίες, βάσει άλλων νόμων», δήλωσε η Emily Kilcrease, ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρώην αναπληρώτρια βοηθός του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια πολύ πιο ισχυρή και καθαρή νομική αρχή».

Η TikTok επέκρινε προηγουμένως την πράξη RESTRICT, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν χρειάζεται πρόσθετη εξουσία από το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το TikTok: μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε επί δύο χρόνια και την οποία μελετά τους τελευταίους έξι μήνες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, θα καταθέσει την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις από τους νομοθέτες που θέλουν να απαγορεύσουν την εφαρμογή.

Το TikTok, για το οποίο ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον «έλεγχο του λογισμικού σε εκατομμύρια συσκευές», βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και χρόνια, από τότε που ο ισχυρός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε την επανεξέτασή του το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι μια προσπάθεια της Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενός ισχυρού οργάνου που ελέγχει τις ξένες επενδύσεις για κινδύνους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, για να αναγκάσει την ByteDance να εκποιήσει την αμερικανική επιχείρηση TikTok, παραμένει βαλτωμένη στις διαπραγματεύσεις δυόμισι χρόνια αργότερα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ενέκρινε τον νόμο RESTRICT στις 7 Μαρτίου λέγοντας ότι «θα ενισχύσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε διακριτούς κινδύνους που δημιουργούνται από μεμονωμένες συναλλαγές και συστημικούς κινδύνους που δημιουργούνται από ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών που αφορούν χώρες οι οποίες προκαλούν ανησυχία σε ευαίσθητους τεχνολογικούς τομείς».

Αλλά το νομοσχέδιο πιθανότατα δεν θα δώσει άμεσες λύσεις σε όσους ζητούν την απαγόρευση της εφαρμογής, καθώς, ενώ η νομοθεσία απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης, δεν έχει ακόμη εισαχθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Κογκρέσο θα μπορούσε να το συζητήσει – και ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με ένα μέτρο άμυνας στο τέλος του έτους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η χρήση των νέων νομικών εργαλείων για την απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει αμφισβητήσεις για την Πρώτη Τροποποίηση.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν βλέπω αυτό το εργαλείο να μπαίνει σε ισχύ μέχρι το 2024», δήλωσε ο δικηγόρος της CFIUS Nicholas Klein της DLA Piper. «Και πιθανότατα θα υπάρξει νομική αμφισβήτηση εάν χρησιμοποιηθεί για την απαγόρευση του TikTok».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News