Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 16:28
BUSINESS & FINANCE

Βιομηχανικά Διδακτορικά: Ξεκίνησε το έργο-γέφυρα εκπαίδευσης και βιομηχανίας

Βιομηχανικά Διδακτορικά: Ξεκίνησε το έργο-γέφυρα εκπαίδευσης και βιομηχανίας

Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Βιομηχανικά Διδακτορικά», με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ, το οποίο προσβλέπει να «γεφυρώσει» τον ακαδημαϊκό με τον βιομηχανικό χώρο μέσω της διεξαγωγής βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.

Δικαιούχοι και τελικοί αποδέκτες του έργου, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις/Βιομηχανίες. Ειδικότερα, τα ΑΕΙ καλούνται, σε συνεργασία με Επιχειρήσεις/Βιομηχανίες, να υποβάλουν προτάσεις, με στόχο την από κοινού με έναν υποψήφιο/α Διδάκτορα υλοποίηση ενός «Βιομηχανικού Διδακτορικού». Τελικά, η εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα διδακτορικά αναμένεται να οδηγήσει στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό των ερευνητικών έργων, τα 21 εκατ. χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Συνεισφορά Εθνικού ΠΔΕ, ενώ τα 15 εκατ. ευρώ μέσω Ιδιωτικής Συμμετοχής. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, με ελάχιστη επιλέξιμη διάρκεια τους 24 μήνες.

Το έργο εκτός από τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό/βιομηχανικό χώρο στοχεύει και στην επίλυση προβλημάτων στον παραγωγικό τομέα μέσα από την εστιασμένη βιομηχανική έρευνα. Επιπλέον, στοχεύει και στην αντίστοιχη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ελληνικά Πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όπως σημειώνει η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των Πανεπιστημίων μας, μέσω των βιομηχανικών διδακτορικών, συναντιέται με την παραγωγική οικονομία και την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε μία σύζευξη που οδηγεί σε απτά αποτελέσματα προς όφελος της βιομηχανίας και της κοινωνίας, δίνοντας λύσεις σε υπαρκτές ανάγκες. Η καινοτομία στην έρευνα και η παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ως αναπόσπαστο όχημα συλλογικής προόδου, μπορούν, με τη δημιουργία νέων θεσμικών εργαλείων, να διαχέονται στην κοινωνία. Μία νέα εποχή ξεκινά, με την αξιοποίηση της πολύτιμης δημιουργικότητας και επιστημοσύνης των νέων μας από τη βιομηχανία της χώρας, σε ένα οικοσύστημα αυξημένης ανταγωνιστικότητας και έντασης γνώσης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News