Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 09:20
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Υπέρογκοι οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων στη Βρετανία

Υπέρογκοι οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων στη Βρετανία

Oι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων θα πληρωθούν στο τέλος της σημερινής εργάσιμης ημέρας πολύ περισσότερο από αυτά που θα κερδίσει ένας μέσος εργαζόμενος καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με έρευνα της High Pay Centre, think tank με έδρα το Λονδίνο. 

Εως την ώρα που θα συμπληρωθούν οι πρώτες 34 ώρες αμειβόμενης εργασίας τους, η μέση αποζημίωση ενός διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης στο δείκτη FTSE 100 επιχείρησης θα υπερβεί το μέσο ετήσιο μισθό των Βρετανών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. «Οι αμοιβές για τους διευθύνοντες συμβούλους σήμερα είναι 120 φορές υψηλότερες από αυτές ενός τυπικού Βρετανού εργαζομένου. Στην αρχή της χιλιετίας ήταν 50 φορές υψηλότερες, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν 20 φορές υψηλότερες», εκτιμά ο Λιούκ Χιλντιάρντ, διευθυντής του think tank. 

To 2019, η αμοιβή ενός διευθύνοντος συμβούλου στη Βρετανία κυμαινόταν στα 3,6 εκατ.στερλίνες (4,9 εκατ.δολάρια) το 2019, ενώ ο πιο ακριβοπληρωμένος – ο Τιμ Στέινερ της Ocado Group – έλαβε 58,7 εκατ.στερλίνες σε συνολική αμοιβή. Πρόκειται για 2.605 φορές υψηλότερες από την αμοιβή του μέσου εργαζομένου, σύμφωνα με την οικονομική χρήση της εταιρείας για το 2019. Η μέση αμοιβή για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στη Βρετανία κυμαίνεται στα 31.461 στερλίνες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Τα στοιχεία καταδεικνύουν τις διαφορές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού ανάμεσα στους υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους εργαζομένους, λαμβάνοντας υπόψη τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν από τις εισηγμένες στο δείκτη FTSE 100 επιχειρήσεις το 2020. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News