Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 08:47
ΟΜΟΛΟΓΑ

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού

To φράγμα του 1% άγγιξε σήμερα για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020 η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου εν μέσω της αγωνίας για το εκλογικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια. 

«Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα ελλείμματα, περισσότερες δαπάνες και περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις εάν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τελικά τον έλεγχο της Γερουσίας. Τώρα που η απόδοση του 10ετούς έσπασε το φράγμα του 1%, θα παραμείνει για λίγο χρόνο στο επίπεδο του 1% έως 1,20%», αναφέρει ο Γκρέγκορι Φαρανέλο, υπεύθυνος για τα αμερικανικά επιτόκια της AmeriVet Securities.  

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί σημαντική απομάκρυνση από το ιστορικό χαμηλό του 0,318% που είχε αγγίξει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού το Μάρτιο του 2020 όταν οι επενδυτές είχαν στραφεί μαζικά στο ασφαλές ενεργητικό στο ζενίθ της κρίσης της πανδημίας. Με τα άνευ προηγουμένου μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά, όμως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τον Covid-19 και τις προοπτικές της οικονομίας συγκρατεί την άνοδο. Στην άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν συμβάλει και τα θετικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Τομ Εσέι της Sevens Report εκτιμά ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στο ριψοκίνδυνο ενεργητικό τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό δεν σημαίνει μετακίνηση των επενδυτών από τις μετοχές, συμπληρώνει, όμως η άνοδος των αποδόσεων είναι ένα θέμα που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στη διάρκεια του 2021. 

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News