Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 21:27
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Εξετάζοντας τους κινδύνους από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις

Fed: Εξετάζοντας τους κινδύνους από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις

Σε μία συνάντηση της Ένωσης Τραπεζιτών της Βιρτζίνια στις αρχές Ιανουαρίου, τα ανώτατα στελέχη είχαν διατυπώσει έντονες ανησυχίες ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed είχαν καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την προσέλκυση καταθετών. 

«Όπου και να πάω οι τραπεζίτες νοιώθουν αυτή την πίεση. Ο αντίκτυπος των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed είναι αισθητός», αναφέρει ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ. 

Με τη Fed να συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, το επείγον ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το επίπεδο των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα έχει γίνει τόσο έντονο που απειλεί με μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση – δηλ με το είδος της κρίσης που συνοδεύεται από μία βαθιά και εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση. Το θέμα είναι τώρα εάν αυτή η κατάσταση απαιτεί μία διακοπή των επιτοκιακών αυξήσεων ή περαιτέρω αυξήσεις. 

Το ζήτημα για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είναι εάν οι καθησυχαστικές δηλώσεις και τα νέα προγράμματα δανεισμού των προβληματικών τραπεζών είναι αρκετά για να ανακόψουν τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με ακόμη υψηλότερα επιτόκια πιέζει το τραπεζικό σύστημα. 

Εάν οι τραπεζικές πιέσεις ήταν καλυμμένες μέχρι στιγμής, με τις καταθέσεις να υποχωρούν από τα μέσα του 2022 και το ενεργητικό τραπεζών να χάνει αξία όσο τα επιτόκια αυξάνονταν, οι παρενέργειες δεν είχαν εκδηλωθεί έως τις 10 Μαρτίου όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) πυροδότησε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των μεσαίου μεγέθους τραπεζών και για ένα γενικευμένο bank run. 

Οικονομολόγοι και επενδυτές περιμένουν μέχρι στιγμής ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση στις 21/22 Μαρτίου, επειδή ο πληθωρισμός συνιστά πιο επίμονο κίνδυνο για τους διαμορφωτές πολιτικής και γι΄αυτό δεν θέλουν να αποκλίνουν των προσπαθειών για την τιθάσευσή του. 

Reuters Graphics
Reuters Graphics

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι τραπεζικές πιέσεις συνιστούν «συστημικό κίνδυνο» για την οικονομία και ότι «σε οιοδήποτε άλλο κύκλο αύξησης των επιτοκίων η διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα έπρεπε να τερματιστεί και ενδεχομένως να άρχιζε και η αντίστροφη πορεία», αναφέρει ο Ed Al-Hussainy, αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments. 

Σε πρόσφατο poll του Reuters οι 76 από τους 82 οικονομολόγους θεωρούν ότι η Fed θα κάνει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ανεβάζοντας το επιτόκιό της στο εύρος 4,75% – 5%. Μία εξίσου μεγάλη πλειοψηφία αναμένει μεγαλύτερη αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics Reuters Graphics

Η Fed ανήσυχη μήπως χάσει τον έλεγχο επί του πληθωρισμού, που άγγιξε υψηλό 40ετίας πέρυσι τον Ιούνιο, στο 9,1%, αύξησε τα επιτόκια τους τελευταίους 12 μήνες με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή του Πολ Βόλκερ. Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του επιμένουν ότι τα μαθήματα του παρελθόντος έχουν δείξει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σε περιοριστικό επίπεδο και να παραμείνουν σε αυτό έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει – και όχι να υποχωρεί και να αυξάνεται ξανά. 

Για πολλούς αξιωματούχους, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει καθυστερήσει να ανταποκριθεί στα υψηλότερα επιτόκια, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω. Επειδή τίποτε δεν έχει «σπάσει» στην οικονομία, περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις θεωρούνται ότι δεν θα έχουν κόστος στην οικονομία. 

Στις 10 Μαρτίου όμως κάτι έσπασε συμβολικά με την κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας συμβολικά και πιο γενικευμένα με την αντίληψη ότι το σύστημα ίσως τελικά να μην είναι και τόσο σταθερό όσο διατείνονταν οι αξιωματούχοι της Fed. 

Καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν εμπόδισαν τη SVB από το να τοποθετήσει ένα μεγάλο μέρος των ολοένα και αυξανόμενων καταθέσεώντης σε μακροπρόθεσμο ομόλογα τα οποία έχασαν μέρος της αξίας τους καθώς η Fed συνέχιζε να αυξάνει τα επιτόκια. Αυτό άφησε την τράπεζα με έλλειμμα ρευστού, το οποίο χρειαζόταν όταν οι καταθέτες άρχισαν να σηκώνουν τα κεφάλαιά τους – κάτι που ανησύχησε τη Fed ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες. 

Για τους διαμορφωτές πολιτικής της Fed, το επεισόδιο αυτό εγείρει την πιθανότητα επανάληψης λαθών που προσπάθησαν να αποφύγουν, ωθώντας τα επιτόκια σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. 

Αναλυτές της Goldman Sachs εκδηλώνουν ανησυχίες ότι οι πιέσεις στις μικρότερες τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν σε σύσφιγξη των συνθηκών δανεισμού, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ανάπτυξη. 

Ωστόσο, ακόμη και εάν η Fed έκανε μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις, δεν θα προσέφερε καμία ανακούφιση στην ιδιοσυγκρασία των προβλημάτων των τραπεζών και η ίδια η Fed θα κινδύνευε να χάσει όλη την πρόοδο που έχει σημειώσει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αναφέρει ο αναλυτής της Jefferies, Τομ Σίμονς. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Roubini: Στο χείλος του γκρεμού το τραπεζικό σύστημα – Χαμένη η Fed

Michael Wilson (Morgan Stanley): Μπαίνουμε στη βίαιη αρχή του τέλους του bear market

Κεντρικές τράπεζες: Συντονισμένη δράση για βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News