Business & Finance Κυριακή 19/03/2023, 14:32
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Οι μικρές τράπεζες καλούν την FDIC να ασφαλίσει όλες τις καταθέσεις τους για 2 έτη

ΗΠΑ: Οι μικρές τράπεζες καλούν την FDIC να ασφαλίσει όλες τις καταθέσεις τους για 2 έτη

Μία ομάδα από αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζήτησε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την ασφάλιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η εγγύηση για να αποφευχθεί μία μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. 

«Μία τέτοια κίνηση θα ανακόψει άμεσα την έξοδο των καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και θα περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα περισσότερων τραπεζικών καταρρεύσεων», αναφέρει η Ένωση Τραπεζών Μεσαίου Μεγέθους σε επιστολή που έστειλε στις ρυθμιστικές αρχές.

«Παρά τη συνολική ευρωστία και ασφάλεια του τραπεζικού κλάδου, η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί σε όλες εκτός από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα στο σύνολό του πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως», αναφέρεται στην επιστολή μαζί με την επισήμανση ότι η φυγή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί σε περίπτωση πτώχευσης μιας άλλης τράπεζας.

Η ένωση επικαλέστηκε τις παρατηρήσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι τα στηρίγματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι στιγμής θα προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις μόνο εάν οι ρυθμιστικές αρχές το θεωρήσουν «αναγκαίο για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Αυτή είναι μια κατηγορία που δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει τις μικρότερες τράπεζες που εκπροσωπούνται από την ένωση. 

Το διευρυμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες αυξάνοντας την εκτίμηση για την ασφάλιση καταθέσεων στους πιστωτικούς ομίλους που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυξημένη ασφαλιστική κάλυψη, προτείνει η ένωση. 

Η επιστολή εστάλη στην Γέλεν, στην FDIC και στην Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo δήλωσε την Παρασκευή ότι, με βάση τις συζητήσεις που είχαν οι ρυθμιστικές αρχές με τραπεζικά στελέχη, οι καταθέσεις σε μικρές και μεσαίες τράπεζες σε όλη τη χώρα άρχισαν να σταθεροποιούνται.

Ο Brent Tjarks, εκπρόσωπος της ένωσης τραπεζών που συνέταξαν αυτή την επιστολή, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ομάδα του περιλαμβάνει τράπεζες με ενεργητικό που φτάνει τα 100 δισ. δολάρια και υπάρχουν τουλάχιστον 110 μέλη σε αυτή την ομάδα. Η ένωση αυτή είναι επίσης μία από τις ομάδες που άσκησαν πίεση υπέρ της χαλάρωσης ορισμένων από τις αυστηρές ρυθμίσεις που επέβαλε ο νόμος Dodd-Frank στους μικρότερους δανειστές.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών προτού μια άλλη τράπεζα πτωχεύσει, αποφεύγοντας τον πανικό και μια περαιτέρω κρίση. Ενώ το κόστος της ασφάλισης των καταθέσεων δεν είναι ασήμαντο, η πιθανότητα να χρειαστεί είναι πολύ, πολύ μικρότερη εάν όλες οι καταθέσεις είναι προσωρινά ασφαλισμένες», καταλήγει η επιστολή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

SVB: Σήμερα αναμένεται να υποβάλει προσφορά εξαγοράς η First Citizens

Μπάφετ: Σε επαφές με τον Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News