Business & Finance Κυριακή 19/03/2023, 07:45
ΒUSINESS & FINANCE

Μπάφετ: Σε επαφές με τον Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση

Μπάφετ: Σε επαφές με τον Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση

Σε επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway καθώς η τραπεζική κρίση στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ομάδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Μπάφετ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από μία πιθανή επένδυση του Μπάφετ στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, όμως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έδωσε ταυτόχρονα συμβουλές και καθοδήγηση προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση. 

Ο Μπάφετ έχει μακρά ιστορία σε παρεμβάσεις για να βοηθήσει τράπεζες που βρίσκονται σε κρίση. H Bank of America είχε εξασφαλίσει κεφαλαιακή «ένεση» από τον Μπάφετ το 2011 από τη στιγμή που η μετοχή της είχε βουλιάξει εν μέσω ζημιών συνδεδεμένων με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου. Ο Μπάφετ είχε δώσει επίσης ανάσα ζωής ύψους 5 δισ.δολαρίων στην Goldman Sachs το 2008 προκειμένου να στηρίξει την τράπεζα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. 

Εκπρόσωποι της Berkshire Hathaway αλλά και του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οιοδήποτε σχόλιο, το ίδιο και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προέβησαν σε έκτακτα μέτρα για να καθησυχάσουν τους επενδυτές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δεσεμευόμενες να καλύψουν πλήρως τους μη εγγυημένους καταθέτες της Silicon Valley Bank (SVB). Oι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών συνέχισαν ωστόσο την καθοδική τους πορεία. 

Η ομάδα του Μπάιντεν, ανήσυχη για μία γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση, έσπευσε να προσφέρει στηρίγματα που δεν απαιτούν όμως άμεσο χρήμα των φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κατέθεσαν εθελοντικά 30 δισ.δολάρια για να σταθεροποιήσουν την First Republic Bank σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την κρίση χωρίς άμεσα πακέτα διάσωσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Εγγυήσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων ζητά η UBS για μια πιθανή εξαγορά

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

BlackRock: Διαψεύδει τις φήμες ότι θέλει να αγοράσει την Credit Suisse

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News