Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 20:54
ΒUSINESS & FINANCE

Σκάνδαλα, παραιτήσεις και ζημιές: Πως η Credit Suisse έφτασε στο χείλος της καταστροφής

Σκάνδαλα, παραιτήσεις και ζημιές: Πως η Credit Suisse έφτασε στο χείλος της καταστροφής

H Credit Suisse έλαβε δανειακή στήριξη ύψους 54 δισ.δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σε μία προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητάς της, μετά από την ελεύθερη πτώση των μετοχών και ομολόγων της εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μία παγκόσμια τραπεζική κρίση. Αναλυτές θεωρούν ότι η βοήθεια αυτή δεν θα είναι αρκετή. 

Ποιά γεγονότα οδήγησαν στο πρόσφατο sell off;

Μία σειρά σκανδάλων τα προηγούμενα χρόνια, αλλαγές σε ανώτατο μάνατζμεντ και απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμό με εσφαλμένες στρατηγικές ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, που φέρει μία ιστορία 167 ετών. 

Το sell off σε μετοχές της Credit Suisse άρχισε το 2021, πυροδοτούμενο από τις τεράστιες ζημίες που συνδέονται με την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos και της εταιρείας χρηματοδότησης αλυσίδων προσφοράς Greensill Capital. 

Tον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, επειδή παραβίαση τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού μόλις οκτώ μήνες αφότου προσελήφθη για να οδηγήσει την προβληματική τράπεζα στην ανάκαμψη. 

Πέρυσι τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα αναδιάρθωσης Ούλριχ Κέρνερ ανακοίνωσε πρόγραμμα εξυγίανσης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών. 

Οι φήμες ότι επίκειται κατάρρευση της τράπεζας πέρυσι το φθινόπωρο πυροδότησε εκροές κεφαλαίου που έφθασαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 τα 120 δισ.δολάρια με τις ζημίες της για την περυσινή οικονομική της χρήση στα 7,9 δισ.δολάρια.  

Την Τετάρτη, η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα ένεση κεφαλαίου. Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 75% τους τελευταίους 12 μήνες.

Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics Reuters Graphics

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει η Credit Suisse για να καθησυχάσει τους επενδυτές;

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί 54 δισ.δολάρια για να ενισχύσει την ρευστότητά της και να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, όμως ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. 

Πόσο σημαντική είναι η Credit Suisse;

Η τράπεζα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου του πλανήτη και είναι μίας από τις 30 συστημικά σημαντικές τράπεζες, της οποίας η πτώχευση θα μπορούσε να σκορπίσει ριπές σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η Credit Suisse διαθέτει τοπικό ελβετικό τράπεζα, βραχίονα στον χώρο διαχείρισης πλούτου, επενδυτική τραπεζική και δραστηριότητες σε διαχείριση ενεργητικού. Απασχολεί 50.000 εργαζομένους και έχει υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 1,6 τρισ.φράγκων, με βάση στοιχεία έως τα τέλη του 2021. 

Με περισσότερα δε από 150 γραφεία σε 50 χώρες, η Credit Suisse αποτελεί ιδιωτική τράπεζα για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, πλουσίων και επιχειρήσεων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση για την Credit Suisse

Υποχωρεί ο πανικός για την Credit Suisse – Παραμένουν οι ανησυχίες στις τράπεζες

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν αλλιώς την κρίση; – Η διαφορά με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News