Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 20:36
ΟΜΟΛΟΓΑ

Δυναμικό ξεκίνημα με νέες εκδόσεις σε ευρώ

Δυναμικό ξεκίνημα με νέες εκδόσεις σε ευρώ

Δυναμικά άνοιξε το Νέο Ετος από πλευράς προσφοράς, με την Ιρλανδία και την Ιταλία να ανοίγουν το δρόμο των ομολογιακών εκδόσεων, βγαίνοντας στις αγορές με μακροπρόθεσμα ομόλογα τα οποία υπερκαλύφθηκαν σε μία ένδειξη ότι η όρεξη των επενδυτών παραμένει αμείωτη. Oι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αναμένεται να αντλήσουν εφέτος περί τα 1 τρισ.ευρώ από εκδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING Groep. Χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η ζήτηση θα υπερκαλύψει την προσφορά συνεχίζοντας να τροφοδοτεί το ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων. 

Η Ιρλανδία άντλησε 5,5 δισ.ευρώ από έκδοση 10ετούς με αρνητικό επιτόκιο. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 40 δισ.ευρώ οδηγώντας την απόδοση στο -0,257%, σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό διαχείρισης χρέους. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς κυμαίνεται κοντά στο -0,34%. Με την έκδοση αυτή το Δουβλίνο κάλυψε περίπου το ένα-τρίτο του ετήσιου στόχου δανεισμού του, που κυμαίνεται μεταξύ 16 έως 20 δισ.ευρώ. Ο στόχος αυτός είναι χαμηλότερος από τα 24 δισ.ευρώ που άντλησε πέρυσι, οπότε η κυβέρνηση προέβη σε πληθώρα νέων ομολογιακών εκδόσεων για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία όμως προβλέπεται να μετατρέψουν το περυσινό πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε μεγάλο έλλειμμα.

Υψηλή επενδυτική ζήτηση γνώρισαν και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις από Ιταλία, Γερμανία και Σλοβενία δείχνοντας ότι οι επενδυτές προσδοκούν ότι το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ και το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. θα στηρίξουν και εφέτος την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Η Γερμανία άντλησε 6 δισ.ευρώ από την έκδοση διετούς, ενώ η Σλοβενία προχώρησε σε έκδοση 10ετούς.

Η Ιταλία αναμένεται να αντλήσει 10 δισ.ευρώ από το νέο 15ετές της ομόλογο, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 105 δισ.ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί έως σήμερα σε κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς. Στη διάρκεια του 2020, οι ιταλικές εκδόσεις κρατικού χρέους έφθασαν τα 551 δισ.ευρώ και οι προβλέψεις για το 2021 κάνουν λόγο για επίπεδα αντίστοιχα με τα περυσινά. 
    
Στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οριακές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Εάν η Γερουσία τεθεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, τότε ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα μέτρα στήριξης, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια να οδηγήσει ξανά την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου κοντά στο 1% διευρύνοντας τα spread με την Ευρωζώνη. 

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,595%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε οριακά στο 0,52%. Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,61% και του διετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,06%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε ωστόσο και πάλι σε υψηλά επίπεδα στα 105 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News