Business & Finance Κυριακή 12/03/2023, 23:45
BUSINESS & FINANCE

Η SVB UK κατέχει κεφάλαια ύψους 3 δισ. δολ. από εταιρείες venture capital

Η SVB UK κατέχει κεφάλαια ύψους 3 δισ. δολ. από εταιρείες venture capital

Οι βρετανικές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από venture capital έχουν περίπου 2,5 δισ. λίρες (3 δισ. δολάρια), κυρίως σε καταθέσεις, «κλειδωμένα» στη θυγατρική της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα του Σαββατοκύριακου από φορέα του κλάδου που είδε το Reuters.

Το σύνολο περιλαμβάνει περισσότερες από 300 εταιρείες με λογαριασμούς στην SVB UK, εκ των οποίων περισσότερες από το ένα τρίτο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας μέσα σε ένα μήνα, αν δεν βρεθεί λύση, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ανακοινώσεις των ρυθμιστικών αρχών δείχνουν ότι η SVB είχε δάνεια αξίας περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βρετανική θυγατρική στο τέλος του περασμένου έτους, μαζί με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομόλογα. Ο συνολικός όγκος των καταθέσεων στη βρετανική θυγατρική δεν είναι σαφής.

Εκτός από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους, τα κεφάλαια επιχειρηματικών και ιδιωτικών συμμετοχών είναι επίσης πελάτες της SVB UK, ορισμένα από τα οποία έχουν αποσύρει καταθέσεις, δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης που γνωρίζει το θέμα.

Η SVB UK προσφέρει βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις «ανάκλησης κεφαλαίου» σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, παρέχοντάς τους μία ενδιάμεση χρηματοδότηση πριν λάβουν μετρητά από τους επενδυτές τους, δήλωσε το εν λόγω πρόσωπο.

Ομάδες με σκοπό την άσκηση πίεσης έχουν καλέσει τις βρετανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα διατηρήσουν την πρόσβαση σε μετρητά, αναφέρει το Reuters.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την εξεύρεση λύσης ώστε να περιοριστεί το πιθανό πλήγμα που θα δεχθούν οι εταιρείες από την κατάρρευση της SVB.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News