Business & Finance Κυριακή 12/03/2023, 21:37
BUSINESS & FINANCE

Η Σαουδική Αραβία εγκαινιάζει νέα εθνική αεροπορική εταιρεία, την Riyadh Air

Η Σαουδική Αραβία εγκαινιάζει νέα εθνική αεροπορική εταιρεία, την Riyadh Air

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή τη δημιουργία μιας νέας εθνικής αεροπορικής εταιρείας, της Riyadh Air, με διευθύνοντα σύμβουλο τον βετεράνο του κλάδου Τόνι Ντάγκλας, καθώς το βασίλειο κινείται για να ανταγωνιστεί τους περιφερειακούς κόμβους μεταφορών και ταξιδιών.

Η Riyadh Air θα εξυπηρετεί περισσότερους από 100 προορισμούς σε όλο τον κόσμο έως το 2030, αξιοποιώντας τη θέση του βασιλείου μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η νέα αεροπορική εταιρεία αναμένεται να προσθέσει 20 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη του μη πετρελαϊκού ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας και να δημιουργήσει περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ανέφερε.

Η ανακοίνωση μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο σκληρό ανταγωνισμό με τη νέα εταιρεία να αναμετράται με τους περιφερειακούς γίγαντες Emirates, Qatar Airways και Turkish Airlines, καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία ανακάμπτει από την πανδημία.

Η Riyadh Air ανήκει εξ ολοκλήρου στο κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το οποίο διαθέτει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και αποτελεί τον κύριο μοχλό των προσπαθειών του βασιλείου να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο.

Τον Οκτώβριο, η Σαουδική Αραβία βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την παραγγελία σχεδόν 40 αεροσκαφών A350 από την Airbus, με την Boeing να πιέζει επίσης για ένα κομμάτι της επέκτασης των μεταφορών του βασιλείου, είχαν δηλώσει πηγές της βιομηχανίας στο Reuters.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Saudi Arabian Airlines (Saudia) είχε δηλώσει τότε στο Reuters ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την Boeing και την Airbus για παραγγελίες τόσο για την ίδια όσο και για έναν σχεδιαζόμενο νέο αερομεταφορέα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ελπίδες και ερωτηματικά από την επαναπροσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

FAA: Η Boeing μπορεί να συνεχίσει τις παραδόσεις των 787 Dreamliners

Τα μηνύματα από το Βερολίνο, οι επίμονες προσπάθειες του Δ. Κούτρα και το τουρ της Eurobank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News