Business & Finance Κυριακή 12/03/2023, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Δύσκολη η απεξάρτηση της Ευρώπης από την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας

Η Ευρώπη κινήθηκε ταχύτατα και πέτυχε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Θα είναι, όμως, πολύ πιο περίπλοκο να απεξαρτηθεί από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία

Δύσκολη η απεξάρτηση της Ευρώπης από την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας

Η Ευρώπη κινήθηκε ταχύτατα και πέτυχε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Θα είναι, όμως, πολύ πιο περίπλοκο να απεξαρτηθεί από τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

Μέσω του ρωσικού κρατικού κολοσσού πυρηνικής ενέργειας, της Rosatom, η Ρωσία κυριαρχεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της πυρηνικής ενέργειας. Το 2021 ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε ουράνιο και αντιπροσώπευε το 20% του συνόλου των προμηθειών της. Ελλείψει εναλλακτικών, δεν υπήρξε αρκετή προθυμία για επιβολή κυρώσεων στη Rosatom παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου. Η Ρωσία ελέγχει το 38% της παγκόσμιας αγοράς μετατροπής ουρανίου και το 46% της παραγωγικής δυνατότητας για εμπλουτισμό ουρανίου. Οσες χώρες έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένες. Σε πέντε χώρες της Ε.Ε. όλοι οι αντιδραστήρες, 18 στο σύνολό τους, έχουν κατασκευαστεί στη Ρωσία.

Επιπλέον δύο ακόμη ετοιμάζονται να λειτουργήσουν σύντομα στη Σλοβακία και δύο ακόμη είναι στο στάδιο της κατασκευής στην Ουγγαρία και εμπεδώνουν έτσι τις σχέσεις συνεργασίας με τη Rosatom. Οι εταιρείες διαχείρισης αυτών των μονάδων παραγωγής ενέργειας δεν είχαν άλλη επιλογή. Μέσω της θυγατρικής της, της TVEL, η Rosatom ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός παραγωγός μειγμάτων καυσίμων που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να απομακρύνονται από την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News