Business & Finance Κυριακή 12/03/2023, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της SVB – Αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία, Κουβέιτ, Ισραήλ

Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της SVB – Αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία, Κουβέιτ, Ισραήλ

Η κατάρρευση την Παρασκευή της Silicon Valley Bank, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008, είχε μοναδικές συνθήκες, αλλά έθεσε ερωτήματα σχετικά με κρυφές αδυναμίες του συστήματος που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τους πελάτες και τους υπαλλήλους και ενδεχομένως να αναδείξουν παρόμοια ζητήματα σε άλλες τράπεζες.

Η είδηση προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) βύθισε στο «κόκκινο» τις διεθνείς μετοχές, με τη Wall Street να κλείνει με τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές και οι πελάτες αντιμετωπίζουν τώρα μια νευρική αναμονή για να δουν αν η τράπεζα SVB θα βρει γρήγορα αγοραστή. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Washington Mutual βρήκε αμέσως αγοραστή. Αλλά για την IndyMac, το 2009, χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες.

Η ταχύτητα της κατάρρευσης της SVB αιφνιδίασε τους παρατηρητές και άφησε εμβρόντητες τις αγορές, εξαφανίζοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία για τις αμερικανικές τράπεζες μέσα σε δύο ημέρες.

Σημειώνεται ότι το Explainer αναφέρει ότι η πτώση του είναι η μεγαλύτερη πτώχευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τότε που κατέρρευσε η Washington Mutual στο απόγειο της οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μία δεκαετία. Και είχε άμεσα αποτελέσματα. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που είχαν δεσμούς με την τράπεζα προσπάθησαν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και φοβήθηκαν ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τα πρότζεκτ ή να απολύσουν υπαλλήλους μέχρι να ανακτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Προσθέτει ότι θεωρεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον απίθανο να επαναληφθεί το 2008, καθώς οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα που θα εξαπλωθούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, τονίζει όμως ότι υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα με τη Silicon Valley Bank, αλλά και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα εάν δεν επιλυθούν γρήγορα.

Το πιο άμεσο είναι οι μεγάλες καταθέσεις της τράπεζας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασφαλίζει καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτό το επίπεδο θεωρείται ανασφάλιστο. Η Federal Deposit Insurance Corporation δήλωσε ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα το πρωί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ήταν ανασφάλιστη, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της τράπεζας επειδή οι πελάτες της ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και πλούσιοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλα αυτά τα χρήματα και πιθανότατα θα πρέπει να αποδεσμευτούν με μια τακτική διαδικασία. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν εβδομάδες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργίας. Θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε απολύσεις.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αγοραστής της Silicon Valley Bank. Τυπικά, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών αναζητούν μια ισχυρότερη τράπεζα για να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας υπό πτώχευση, αλλά σε αυτή την περίπτωση καμία άλλη τράπεζα δεν έχει εμφανιστεί. Μια τράπεζα που θα αγόραζε τη Silicon Valley Bank θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα που συνδέονται με τα χρήματα στα οποία οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα λάβει ουσιώδη μέτρα για να αποτρέψει τις επιπτώσεις

Στη λήψη ουσιωδών μέτρων προσανατολίζεται η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank , η οποία κατέρρευσε την Παρασκευή, και να αποτρέψει ευρύτερες επιπτώσεις, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της δραματικής χρεοκοπίας της τράπεζας, της μεγαλύτερης από την οικονομική κρίση του 2008, με ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων και στις περιφερειακές τράπεζες, δήλωσαν οι πηγές νωρίς την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά… Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

Σούνακ: Εργαζόμαστε για την εύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τις ανάγκες για ρευστότητα και ταμειακή ροή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε την Κυριακή ότι αναγνωρίζει την ανησυχία για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των πελατών σε ρευστότητα και ταμειακή ροή.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά στις βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας που προκύπτει από το χάος που επηρεάζει τον βρετανικό βραχίονα του δανειστή.

Η κεντρική τράπεζα του Κουβέιτ αναμένει μικρή επίδραση της SVB στην εγχώρια αγορά

Η κεντρική τράπεζα του Κουβέιτ δήλωσε την Κυριακή ότι θα υπάρξουν πολύ μικρές επιπτώσεις στους τοπικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από την κατάρρευση την Παρασκευή της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Κουβέιτ δήλωσε ότι η έκθεση των τοπικών τραπεζών στην SVB ήταν πολύ περιορισμένη και ότι οι τράπεζες τον διαβεβαίωσαν ότι οι δραστηριότητές τους θα επηρεαστούν ελάχιστα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

Ο διοικητής, Basel Al Haroun, τόνισε επίσης τη «σταθερότητα και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Κουβέιτ» χάρη στην οικονομική ευρωστία της χώρας.

Ο υπουργός τεχνολογίας της Ινδίας σχεδιάζει να συναντηθεί με νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο υπουργός Τεχνολογίας της Ινδίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα συναντηθεί με νεοφυείς επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις σε αυτές από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ινδικό τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της νέας οικονομίας της Ινδίας. Θα συναντηθώ με τις ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα για να κατανοήσω τον αντίκτυπο σε αυτές και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε στο Twitter ο Rajeev Chandrasekhar, ο υπουργός ΙΤ.

Σημειώνεται ότι η Ινδία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αγορές νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο, με πολλές να έχουν καταγράψει αποτιμήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια και να λαμβάνουν την υποστήριξη ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν κάνει τολμηρά στοιχήματα σε ψηφιακές και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Η χρεοκοπία της SVB αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, έπληξε τις τραπεζικές μετοχές και τώρα αναστατώνει τους Ινδούς επιχειρηματίες.

Ισραήλ: Η κυβέρνηση υπόσχεται βοήθεια – Εκτεθειμένες στην SVB δηλώνουν ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας

Οι ισραηλινές μετοχές διολίσθησαν περισσότερο από 4% στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) την Κυριακή μετά την αποτυχία της SVB Financial Group, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βοηθήσει τις ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας που επλήγησαν.

Με την εβδομάδα διαπραγμάτευσης του Ισραήλ να διαρκεί από την Κυριακή έως την Πέμπτη, ήταν η πρώτη ευκαιρία για τους επενδυτές του Τελ Αβίβ να αντιδράσουν στην αποτυχία της Silicon Valley Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας που χρεοκόπησε από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά σε μεγάλο βαθμό θεωρείται μεμονωμένο γεγονός.

Ο ρυθμιστής τραπεζών Yair Avidan δήλωσε ότι η αποτυχία της SVB ήταν μια ατυχής ευκαιρία να τονιστεί αυτό που συχνά θεωρείται δεδομένο – η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Εξετάζουμε στενά την υπόθεση και παρακολουθούμε τόσο τις άμεσες εξελίξεις όσο και εκείνες που μπορεί να έρθουν σε τυχόν επόμενα στάδια που μπορεί να λάβουν χώρα», δήλωσε ο Avidan, ο επόπτης τραπεζών της Τράπεζας του Ισραήλ.

Είπε ότι συμμετέχει σε διυπουργική ομάδα που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση, την ανάλυση και τη διαμόρφωση μιας απάντησης, όπως απαιτείται.

Ο τεχνολογικός τομέας του Ισραήλ είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας και η σχέση του με την περιοχή της Silicon Valley είναι ισχυρή. Πολλές ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν λογαριασμούς στην SVB, αν και τα ποσά δεν είναι πλήρως γνωστά.

Η ρυθμιστική αρχή του Ισραήλ για τις κινητές αξίες δήλωσε ότι επειδή το κλείσιμο της SVB μπορεί να έχει συνέπειες στη χώρα, προειδοποίησε τις δημόσιες εταιρείες να αναφέρουν αμέσως εάν υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στις δραστηριότητές τους ή σημαντική επίπτωση στην τιμή της μετοχής της.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News