Business & Finance Σάββατο 11/03/2023, 15:54
BUSINESS & FINANCE

Η κατάρρευση της SVB συγκλονίζει τον τραπεζικό κλάδο

Η ραγδαία κατάρρευση του SVB Financial Group αιφνιδίασε τον τραπεζικό κλάδο μετά από χρόνια σταθερότητας.

Η κατάρρευση της SVB συγκλονίζει τον τραπεζικό κλάδο

Η κατάρρευση την Παρασκευή της Silicon Valley Bank, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008, είχε μοναδικές συνθήκες, αλλά έθεσε ερωτήματα σχετικά με κρυφές αδυναμίες του συστήματος που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τους πελάτες και τους υπαλλήλους και ενδεχομένως να αναδείξουν παρόμοια ζητήματα σε άλλες τράπεζες.

Η δυσχερής θέση της SVB θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης, αυστηρότερη ρύθμιση και σκεπτικισμό των επενδυτών σχετικά με την οικονομική υγεία των μικρότερων τραπεζών που θεωρήθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αφού οι ρυθμιστικές αρχές υποχρέωσαν τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια μετά την κρίση του 2008, δήλωσαν ειδικοί.

Η Sheila Bair, η οποία ήταν επικεφαλής της Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οι εποπτικές αρχές των τραπεζών είναι πιθανό να στρέψουν τώρα την προσοχή τους σε άλλες τράπεζες που μπορεί να βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση με την SVB.

«Αυτές οι τράπεζες που έχουν μεγάλα ποσά θεσμικών ανασφάλιστων χρημάτων… αυτό θα είναι ζεστό χρήμα που θα τρέξει αν υπάρξει ένα σημάδι προβλήματος», δήλωσε η Bair.

Μια αλληλουχία γεγονότων οδήγησε στην αποτυχία της SVB, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ για να κλειδώσει το κόστος χρηματοδότησης λόγω των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια, με αποτέλεσμα την απώλεια 1,8 δισ. δολαρίων. Η SVB, η οποία δραστηριοποιούνταν ως Silicon Valley Bank, είχε επίσης ανασφάλιστο το 89% των καταθέσεών της ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022. Η FDIC ασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια.

Οι επενδυτές και οι πελάτες αντιμετωπίζουν τώρα μια νευρική αναμονή για να δουν αν η τράπεζα SVB θα βρει γρήγορα αγοραστή. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Washington Mutual βρήκε αμέσως αγοραστή. Αλλά για την IndyMac, το 2009, χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες.

Η ταχύτητα της κατάρρευσης της SVB αιφνιδίασε τους παρατηρητές και άφησε εμβρόντητες τις αγορές, εξαφανίζοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία για τις αμερικανικές τράπεζες μέσα σε δύο ημέρες.

«Οι τράπεζες είναι αδιαφανείς, οπότε αμέσως, όλοι μας λέμε “μισό λεπτό, πόσο διασυνδεδεμένη είναι αυτή η τράπεζα με μια άλλη”», δήλωσε η Mayra Rodríguez Valladares, σύμβουλος χρηματοοικονομικών κινδύνων που εκπαιδεύει τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές. «Οι επενδυτές και οι καταθέτες δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα σβήσουν τα φώτα στο δωμάτιο και θα κλείσουν την πόρτα».

Δεν επηρεάζονται οι μεγάλες τράπεζες, αλλά απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες

Αρκετοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι όποιες επιπτώσεις στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα μπορεί να είναι περιορισμένες. Τα μεγαλύτερα ιδρύματα έχουν διαφορετικά χαρτοφυλάκια και πελατολόγιο καταθέσεων από ό,τι η SVB, η οποία είχε επίσης υψηλό βαθμό εξάρτησης από τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης για τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο David Trainer, διευθύνων σύμβουλος της New Constructs, μιας εταιρείας επενδυτικών ερευνών. «Η καταθετική βάση των μεγάλων τραπεζών είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την SVB και οι μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση».

Ο Jason Ware, επικεφαλής επενδύσεων της Albion Financial Group, δήλωσε ότι οι δεσμοί με το συνολικό τραπεζικό σύστημα είναι περιορισμένοι, αλλά «η κατάσταση αυτή έχει ίσως επιπτώσεις για επιλεγμένες περιφερειακές τράπεζες με κάποια άμεση έκθεση».

Άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η αποτυχία θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να αυστηροποιήσουν τους κανόνες.

Ο τραπεζικός τομέας ξεπέρασε την πανδημία COVID-19, εν μέρει χάρη σε αυστηρότερους κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 2008. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ορισμένοι κανόνες χαλάρωσαν.

Αυτοί οι ευκολότεροι κανόνες για τις περιφερειακές τράπεζες είναι πιθανό να τεθούν υπό μεγαλύτερο έλεγχο, καθώς οι παρατηρητές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι και αυτές έχουν ένα «μαξιλάρι» για να αντέξουν παρόμοιες πιέσεις, δήλωσαν ορισμένες ρυθμιστικές και βιομηχανικές πηγές.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, εξέχουσα επικριτής των τραπεζών, έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία της τράπεζας «υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρούς κανόνες για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ένας τομέας ιδιαίτερης εστίασης θα μπορούσε να είναι οι μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες είδαν κάποια χαλάρωση των κανόνων από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι εξετάζουν νέες απαιτήσεις για τις μεγάλες περιφερειακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της διακράτησης περισσότερου μακροπρόθεσμου χρέους για την αντιμετώπιση των ζημιών.

«Φαίνεται ότι το πρώτο μέρος που θα κοιτάξει η αγορά είναι οι περιφερειακές τράπεζες που δεν έχουν διαφοροποίηση δανείων», δήλωσε ο Greg Hertrich, επικεφαλής των αμερικανικών καταθετικών στρατηγικών στη Nomura.

Μια άλλη απαίτηση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερη προσοχή, δήλωσαν πηγές του κλάδου, ήταν η επέκταση των τραπεζών που υποχρεούνται να λογοδοτούν για την αγοραία αξία των διακρατούμενων τίτλων. Αυτή η απαίτηση ισχύει επί του παρόντος μόνο για τράπεζες με ενεργητικό άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg προειδοποίησε τους τραπεζίτες που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα μη πραγματοποιηθεισών ζημιών, καθώς οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μειώσει την αξία των μακροπρόθεσμων τίτλων.

«Τα καλά νέα σχετικά με το θέμα αυτό είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται γενικά σε ισχυρή οικονομική κατάσταση… Από την άλλη πλευρά, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες αποδυναμώνουν τη μελλοντική ικανότητα μιας τράπεζας να ανταποκρίνεται σε απροσδόκητες ανάγκες ρευστότητας», δήλωσε ο Gruenberg, τρεις ημέρες προτού η SVB ανακοινώσει την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Πώς η κατάρρευση μιας μικρής τράπεζας χτύπησε τις αγορές σε όλο τον κόσμο

Πώς οι εκροές κεφαλαίου έκλεισαν την SVB και πού θα οδηγήσει όλο αυτό το σκηνικό

«Λουκέτο» από τους ρυθμιστές στη Silicon Valley Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News